середа, 14 березня 2012 05:00

"Азарова звільнять за місяць до парламентських виборів"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Михайло Басараб: ”Податкові починання, які за задумом мали вивести Україну з тіньового підвалу, закінчилися ще більшим розчаруванням у владі”
Михайло Басараб: ”Податкові починання, які за задумом мали вивести Україну з тіньового підвалу, закінчилися ще більшим розчаруванням у владі”

11 березня минуло два роки, як призначили уряд Миколи Азарова. За цей час змінилося шість міністрів, перший віце-прем'єр-міністр і два віце-прем'єри. Уже майже місяць вакантна посада міністра економіки. Найбільше досягнення уряду за цей час — інтенсивне будівництво важливих інфраструктурних об'єктів, вважає політолог із Першої рейтингової системи 35-річний Михайло Басараб.

— Це помітно у столиці, де іде жваве добудовування мостових переходів, розв'язок. Також — розбудова важливих інфраструктурних об'єктів у містах, де відбуватиметься чемпіонат Євро-2012. Ті темпи, які були при Ющенкові й Тимошенко, не давали нам надії на те, що навіть стадіон у Львові буде відкритий. Ця влада спрямувала сюди основні зусилля. Так намагалася отримати швидкі дивіденди в очах виборців.

У чому основні прорахунки чинного Кабінету Міністрів?

— Повністю провалено зовнішню політику на російському напрямку. Щодо західного, не було ілюзій.

Це податкова реформа, яка супроводжувалася акціями протесту. Вона недосконала, багато заходів завчасні. Тому податкові починання, які за задумом мали вивести Україну з тіньового підвалу, закінчилися ще більшим розчаруванням у владі.

Серйозний провал — це реформування освіти і міністр Табачник. Ця людина має скандальний імідж. Тому перебування його в уряді має погані наслідки не тільки для нього, а й для всього Кабміну.

Ще один прорахунок — непопулярні соціальні ініціативи, які не викликали крім народного невдоволення більше нічого. Це стосується невиплат чорнобильцям, афганцям, пенсіонерам. Економія на них не дала жодного позитивного зрушення для економіки.

Однак сьогодні Янукович оголосив про надбавки до пенсій цим категоріям населення по 100-168 гривень.

— На тлі соціальних збурень це сприймається як подачка напередодні виборів. А от для проблемного бюджету ці 100-165 гривень будуть суттєвим додатковим тягарем.

Коли можна очікувати результати від реформ уряду Азарова?

— У перспективі навіть за рік чи два при сьогоднішніх методах управління країною не відчуємо якесь покращення. Влада не міняє хижацької філософії сприйняття суспільства та методів управління державою.

Чому Україна й досі живе без міністра економіки?

— Триває досить серйозна конкуренція за посади, сфери впливу. Не можуть домовитися. Донедавна бачили, як із уряду викурювалися людей з різних угруповань, в тому числі й Азарова, приміром міністр фінансів Ярошенко. Прем'єр перетворився на весільного генерала. Азаров прекрасно розуміє, що закінчить безславно. Янукович різко звільнить його і звинуватить у всіх провалах і бідах, до яких той мав дуже відносний стосунок і просто був генералом без армії.

Скільки проживе уряд Азарова?

— За логікою подій "смерть"  станеться до парламентських виборів. Це відбудеться за кілька місяців чи місяць до дня голосування. Азаров ще має увібрати в себе увесь негатив, який творитиметься в країні.

Хто може стати наступником чинного прем'єра?

— Може бути кілька варіантів. Найімовірніше, фігура не з першого ешелону, яка не обов'язково буде "регіоналом" із 10-річним стажем. Можливо, кабінетний економіст, який має взятися за абсолютно технічне виконання своїх функцій. На цю посаду можуть призначити ставленика сім'ї президента. Не виключаю кандидатури теперішнього глави Нацбанку Арбузова чи міністра внутрішніх справ Захарченка. Має шанси і Тігіпко, який перекреслив самостійне політичне майбутнє і йому нічого не залишається, як ще більше інтегруватися в команду Януковича.

Зараз ви читаєте новину «"Азарова звільнять за місяць до парламентських виборів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі