вівторок, 08 березня 2022 13:12

"Небо над Україною треба закрити якнайшвидше"

Ембарго на нафту й газ протягом кількох тижнів зробить Росію нежиттєздатною, – каже дипломат Володимир Огризко

Як оцінюєте нинішню ситуацію в Україні?

– Надзвичайно складна, але поза тим вона на користь України. Події на фронтах свідчать, що задум Путіна щодо швидкої нашої поразки провалився. Такого точно не буде, а це означає, що ми переходимо до іншої фази – завдяки заходам, вжитим нами і світовим співтовариством, можна очікувати послаблення путінського режиму. І в доволі короткій перспективі.

  Володимир ОГРИЗКО  66 років, дипломат Народився 1 квітня 1956-го в Києві. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, спеціаліст із міжнародних відносин, референт-перекладач із німецької мови. Кандидат історичних наук. У 1999–2004 роках – надзвичайний і повноважний посол України в Австрії та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні. Рік був послом з особливих доручень Управління євроатлантичної співпраці МЗС України. У 2007–2009 роках – міністр закордонних справ. Має дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посла України. Працював першим заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони. За два дні до інавгурації Віктора Януковича, 23 лютого 2010-го, подав у відставку. 18 лютого 2014-го виступив із відкритим “Зверненням до лідерів Європи та США, які ще в змозі діяти”. Звинуватив уряди західних країн у провадженні пасивної політики бездіяльності та “невтручання” щодо України під час злочинів режиму Януковича проти власного народу. Керівник Центру дослідження Росії. Член стратегічної ради Руху опору капітуляції. Володіє німецькою й англійською мовами. У шлюбі. Має трьох дорослих дітей, які також працюють у сфері міжнародних відносин
Володимир ОГРИЗКО 66 років, дипломат Народився 1 квітня 1956-го в Києві. Закінчив Київський державний університет імені Тараса Шевченка, спеціаліст із міжнародних відносин, референт-перекладач із німецької мови. Кандидат історичних наук. У 1999–2004 роках – надзвичайний і повноважний посол України в Австрії та постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні. Рік був послом з особливих доручень Управління євроатлантичної співпраці МЗС України. У 2007–2009 роках – міністр закордонних справ. Має дипломатичний ранг надзвичайного і повноважного посла України. Працював першим заступником секретаря Ради національної безпеки й оборони. За два дні до інавгурації Віктора Януковича, 23 лютого 2010-го, подав у відставку. 18 лютого 2014-го виступив із відкритим “Зверненням до лідерів Європи та США, які ще в змозі діяти”. Звинуватив уряди західних країн у провадженні пасивної політики бездіяльності та “невтручання” щодо України під час злочинів режиму Януковича проти власного народу. Керівник Центру дослідження Росії. Член стратегічної ради Руху опору капітуляції. Володіє німецькою й англійською мовами. У шлюбі. Має трьох дорослих дітей, які також працюють у сфері міжнародних відносин

Скільки потрібно для цього часу?

– Санкції проти РФ до початку широкомасштабного вторгнення були розраховані на тривалий ефект. Теперішні діятимуть значно швидше. Помітно, що Путін не чекав такого обсягу обмежень. І що вони будуть такі болісні. Не можна сказати зараз, що російська економіка повністю відірвана від світу, але відчуває серйозні втрати. Такого з нею не було з 2014 року. Мінімізувати наслідки через Китай не вдасться. Не витягуватиме Москви з ями, наражаючись на проблеми з рештою світу. Надто пов'язаний із глобальною економікою. І тому ризикувати заради Росії, яка продемонструвала свою неадекватність, навряд стане. Принаймні тричі подумає. Санкції вдарять по РФ максимально швидко. Хоча там люди звикли жити в далеко не комфортних умовах. Це для них норма. Не думаю, що варто очікувати соціального вибуху. Але якщо економіка почне погіршуватися драматично, коли не стане продуктів чи рубль обвалиться ще наполовину, це вдарить по кожному громадянинові.

Ворожа економіка потрапила в капкан

Тим більше, вичерпані не всі можливості. Захід готує новий пакет санкцій – заборону для російських кораблів заходити у світові порти. Та й фінансові обмеження теж не вичерпані. Російська економіка потрапила в капкан. Буде виборсуватися роками, якщо збережеться цілісною.

Чи зможе Росія весь цей час воювати з Україною?

– Не зможе, бо не має фінансових ресурсів. Тим більше, що обговорюється нафтове й газове ембарго. Це може бути ключовим моментом. Тоді всі її проблеми посиляться в геометричній прогресії. Якщо нема чим заправляти техніку, платити людям зарплати, годувати солдатів. Їм зараз згодовують пайки із семирічним простроченням терміну придатності. Тоді шансів на продовження війни буде мінімум. Бо війна насамперед – це колосальні видатки й економічні проблеми.

Що може дати нафтове й газове ембарго?

– Протягом кількох тижнів Росія втратить свою життєздатність.

Ми теж маємо великі економічні втрати.

– Є колосальна відмінність. Санкції проти Росії зростатимуть, а економічна допомога Україні збільшуватиметься. Польський прем'єр уже заявив, що треба думати про план відновлення України на 100 мільярдів євро протягом найближчих років. Є заяви і про значно більші суми.

Очікувати політичного сплеску в Росії не варто

Для цього потрібен пришвидшений вступ України в ЄС. У головах багатьох європейських політиків Європа вже проходить не по наших західних кордонах, а по східних. Це дуже важливо.

Європейський Союз офіційно розпочав процедуру розгляду заявки України на здобуття членства.

– Ми повинні бути реалістами і розуміти, що є процедура. Хоч і в пришвидшеному темпі, але її треба пройти. Завтра чи післязавтра ми не зможемо стати членами ЄС. Треба набути статусу кандидата, пропрацювати умови в 30 напрямках – тут якраз і може бути пришвидшений алгоритм. Потім має бути рішення керівних органів Євросоюзу і схвалення парламентами всіх країн-учасниць. Хіба в умовах війни зроблять модифікації цього механізму, щоб зробити все значно швидше.

Обмеження проти російських еліт можуть допомогти Україні?

– Вони можуть почати думати над усуненням путінського режиму від керівництва Росією. Це важливо.

Економічна скрута через санкції здатна вивести росіян на протести?

– Політично російська нація ні на що не здатна. Тим більше – вихована 20-річною пропагандою. Очікувати політичного сплеску не варто. Але якщо ціни зростатимуть, кредит узяти буде нереально, не можна нікуди поїхати, бо Європа й Америка закриті, – це підвищуватиме рівень невдоволення. Але головне – загиблі, які вже потягнулися в мішках до РФ.

Завтра чи післязавтра ми не станемо членами Євросоюзу

Є інформація, що Янукович – у Мінську. Як його можуть використати?

– Схема відома ще з часів більшовицької агресії проти Української Народної Респуб­ліки на початку ХХ століття. В якомусь селі чи містечку можуть висадити Януковича під дулами автоматів окупантів. Із ним ще пару таких же псевдополітиків. Щоб створили там уряд якоїсь умовної ЛНР. Будуть вимагати визнання і військової допомоги. Це паралельна реальність, яку Кремль уже зафіксував визнанням псевдореспублік. Це не матиме жодного сенсу.

Треба посилювати тиск на Захід

Є повідомлення, що готують провокацію, щоб білоруська армія вступила у війну. Це може бути приводом для жорстких міжнародних заходів? Наприклад, для допомоги Україні військами?

– На це вже відреагувало багато країн. Білорусь буде покарана. Лукашенко в останній момент довго думатиме, як діяти. Вступом у війну пов'яже себе кривавими злочинами з Путіним, якого або усунуть від влади, або засудять. Коли в Росії зрозуміють, що він тягне її на дно, знайдуться люди, які це зроб­лять. Лукашенко стоїть перед серйозним вибором. Думаю, він не ризикне на пряме вторгнення. Для нього це означатиме кінець разом із Путіним.

Американський президент Джо Байден і НАТО наголошують, що не закриватимуть неба над Україною, бо це означатиме вступ у війну.

– Вони це мають зробити обов'язково. Насамперед над такими об'єктами, як Чорнобильська атомна станція, інші АЕС чи гребля Київського моря. Де є загроза техногенних катастроф – небо має бути закрите стовідсотково. Цим зараз якраз і займаються керівництво держави й українська дипломатія.

Треба посилювати тиск на Захід.

Яка роль переговорів представників Києва й Москви біля річки Прип'ять?

– Там треба пояснювати нашу позицію й розуміти ворога. Це важлива частина загальної стратегії. Ми повинні щоденно розуміти, де перебуваємо.

Наступною може бути хіба ядерна зброя

Дипломатія також має піднімати Захід на ще більшу допомогу – надання протикорабельної зброї і протиповітряної оборони. На суходолі наші військові зупиняють багатокілометрові колони. А от ракети й авіація – проблема. Треба найближчими днями отримати системи протиповітряної оборони.

Чи може бути несподіваний поворот, якийсь "чорний лебідь"?

– У нас було вже їх так багато, що наступним може бути хіба ядерна зброя. Але все-таки, думаю, що покидьки у Кремлі до цього не дійдуть, бо вони тоді знищать самі себе.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу".

Зараз ви читаєте новину «"Небо над Україною треба закрити якнайшвидше"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі