середа, 10 липня 2024 10:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Зрадник з залізниці шпигував за військовими ешелонами ЗСУ

Зрадник з залізниці шпигував за військовими ешелонами ЗСУ
СБУ затримала залізничника-зрадника. Фото: СБУ

Служба безпеки затримала на Харківщині агента воєнної розвідки РФ, який шпигував за військовими ешелонами Сил оборони.

Залізничник-зрадник "зливав" у чат-бот російського ГРУ маршрути руху ешелонів ЗСУ, повідомила 10 липня пресслужба СБУ.

"Зловмисником виявився помічник машиніста локомотивного депо регіональної філії Укрзалізниці, якого дистанційно завербував співробітник 78-го розвідцентру ГРУ. За вказівкою з РФ агент збирав інформацію про залізничні маршрути, якими ЗСУ переправляє важке озброєння та боєприпаси на передову. Перебуваючи в кабіні локомотиву, зрадник приховано фіксував напрямки руху ешелонів з українською зброєю", - сказано в повідомленні.

У разі отримання актуальних розвідданих окупанти планували використати їх для підготовки ракетно-дронових ударів по залізничній інфраструктурі регіону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пастор завербував до ФСБ синів, щоб шпигували за ЗСУ

"Таким чином рашисти сподівалися зірвати постачання озброєнь та боєприпасів для українських захисників. Контррозвідка Служби безпеки зірвала ворожі плани і затримала фігуранта, коли він намагався передати звіт агресору. Зрадник намагався виявити локації фортифікаційних споруд та укріпрайонів оборонців Харкова. Залізничник потрапив до уваги ГРУ як активний користувач прокремлівських Телеграм-каналів, де залишав свої антиукраїнські коментарі", - звітує відомство.

Під час обшуків у залізничному вагоні, де працював зрадник, та у його помешканні вилучено мобільні телефони та сім-карти із доказами злочинної діяльності.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру.

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Контррозвідка Служби безпеки затримала агентурну групу ФСБ, яка діяла на Хмельниччині. До складу ворожого осередку входила депутатка місцевої ради та двоє її дітей: 42-річний син і донька, якій виповнилося 37 років. За вказівкою російської спецслужби агенти намагалися виявити пункти базування та маршрути руху мобільних вогневих груп ППО, які обороняють регіон.

Зараз ви читаєте новину «Зрадник з залізниці шпигував за військовими ешелонами ЗСУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі