субота, 09 вересня 2023 06:47

Спецтема: Війна Росії проти України

Генштаб повідомив про найзапекліші бої на фронті

Генштаб повідомив про найзапекліші бої на фронті
Українські війська ведуть наступальні дії на півдні. Фото: facebook.com/GeneralStaff.ua

Сили оборони України продовжують ведення оборонних дій на сході та ведуть наступальну операцію на півдні України. ЗСУ крок за кроком знищують ворога та звільняють тимчасово окуповані території.

Протягом минулої доби на фронті відбулося понад 30 бойових зіткнення. Про це вранці 9 вересня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

За добу ворог завдав 13 ракетних та 64 авіаційних ударів, здійснив понад 50 обстрілів з реактивних систем залпового вогню як по позиціях українських військ, так і по цивільних об'єктах країни.

"Окупанти атакували Україну 20 дронами-камікадзе типу "Shahed-136/131", з яких 16 було знищено засобами протиповітряної оборони. Від цинічних ракетних ударів постраждало мирне населення міст Суми та Кривий Ріг", ‒ йдеться у повідомленні.

Авіаційних ударів ворога зазнали 22 населених пункти Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Під артилерійським вогнем противника було понад 50 населених пунктів Чернігівської, Сумської, Харківської, Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

Без суттєвих змін поки залишається ситуація на Волинському та Поліському напрямках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Генштабі повідомили про успіх на одному з напрямків

На Сіверському та Слобожанському напрямках противник продовжує утримувати угруповання військ прикриття державного кордону. Проводить активну диверсійну діяльність у прикордонних районах для недопущення перекидання українськх військ на загрозливі напрямки.

В районі відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ "Хортиця" на Куп'янському, Лиманському та Бахмутському напрямках противник не полишає спроб прорвати оборону Збройних Сил України в районах Синьківки, Новоєгорівки, Оріхово-Василівки та південно-східніше Діброви. Загарбники також прагнуть повернути під свій контроль позиції в районах Кліщіївки, Андріївки та Курдюмівки. Для поповнення безповоротних втрат противник продовжує перекидати на ці напрямки резерви, комплектує штурмові групи переважно за рахунок ув'язнених. Таким чином кремль продовжує позбавлятися від небажаних верст свого суспільства.

У районі відповідальності ОСУВ "Таврія" на Авдіївському, Мар'їнському та Шахтарському напрямках Сили оборони мають ініціативу, продовжують тиснути на ворога, проводять штурмові дії і метр за метром відвойовують українську землю.

"Українські захисники успішно тримають оборону біля Авдіївки та Мар'їнки, де протягом доби противник здійснив понад 10 невдалих спроб витіснити наші підрозділи із займаних позицій. Крім того, всі атаки ворога в районах Новокалинового, Красногорівки та Пречистівки Донецької області завершилися для окупантів лише значними втратами як у живій силі, так і в техніці", ‒ йдеться у повідомленні.

На Мелітопольському напрямку Сили оборони України продовжують наступальну операцію. Завдають окупаційним військам значних втрат в живій силі та техніці, змушують ворога відходити із займаних позицій. У свою чергу, противник перекидає на цей напрямок найбільш боєздатні частини зі складу повітряно-десантних військ та намагається відновити втрачене положення. Так, Силами оборони в районі Роботиного Запорізької області було відбито понад 10 таких спроб.

На Херсонському напрямку українські захисники продовжують утримувати захоплені позиції на лівому березі Дніпра, вести контрбатарейну боротьбу, знищувати склади боєприпасів та наносити успішне ураження по тилах противника.

"Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала дев'ятьох ударів по районах зосередження особового складу озброєння та військової техніки, одного удару по пункту управління та по одного ‒ по позиції зенітно-ракетного комплексу противника. Підрозділами ракетних військ і артилерії та безпілотних систем було уражено склад боєприпасів, дев'ять артилерійських засобів, шість пунктів управління та станцію радіоелектронної боротьби ворога", ‒ зазначили у Генштабі.

8 вересня українські війська взяли під контроль більш ніж половину села Кліщіївка Донецької області. Воно розташоване на південь від Бахмута.

Швидкість контрнаступу України перевищує швидкість ухвалення санкцій проти Росії. Президент Володимир Зеленський сказав про це на відкритті щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

Зараз ви читаєте новину «Генштаб повідомив про найзапекліші бої на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі