вівторок, 07 червня 2011 04:45

"Купуйте перстень сьогодні, бо золото дорожчає"

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Золотий перстень із діамантом на 2,7 карата та десятком дрібних діамантів виготовили на ювелірному заводі ”Кристал” у Вінниці. На виставці ”Ювелір експо-2011” у столиці виріб виставили за 385 366 гривень. Продавці пропонували знижку 10 відсотків
Золотий перстень із діамантом на 2,7 карата та десятком дрібних діамантів виготовили на ювелірному заводі ”Кристал” у Вінниці. На виставці ”Ювелір експо-2011” у столиці виріб виставили за 385 366 гривень. Продавці пропонували знижку 10 відсотків

Минулого тижня Ірина Мисник із житломасиву Оболонь у Києві з подругою їздила на Київський ювелірний завод. При підприємстві працює фірмовий магазин.

— Нам розповідали, що там вигідно міняти старі прикраси на нові. Подруга хотіла здати  каблучку, з якої камінець загубила. А я — поміняти старі сережки на нові, — каже 31-річна Ірина Мисник. — Продавщиця нас розчарувала — з 1 квітня обміну нема. Прикраси вже нібито ніде не міняють. Порадила здати в ломбард. Один працює в магазині. Грам золота оцінили в 206 гривень. Подруга отримала за каблучку понад 500 гривень і картку на знижку. Але ми так нічого і не вибрали. Дорогий магазин. Хоча при заводі мало би бути дешевше.

Потрібні прикраси знайшли в торговельному центрі "Городок" біля метро Петрівка.

— Там обмін прикрас працює, як і раніше. Я вибрала собі сережки вагою 3,5 грама золота і двома білими перлинками. За них віддала старі сережки і персня. Доплатила 137 гривень. А подруга переміряла із десяток недорогих каблучок. Продавщиця заходилася коло нас: "Купуйте перстень сьогодні, бо з понеділка буде переоцінка товару, золото дорожчає".

Подруги обійшли ще кілька ювелірних бутиків. Зайшли й у крамницю столичного ювелірного заводу. Ціни — нижчі, ніж у магазині при підприємстві, запевняє Ірина Мисник:

— Каблучка, яку облюбувала подруга, тут зі знижкою коштувала 600 гривень. Це на 100 дешевше, ніж на самому заводі. Ми купили.

Ціни зростають через постійне здорожчання сировини. За півроку алмази піднялися в ціні майже вдвічі, готові діаманти — в два-три рази. Золото подорожчало на 30–40%. 1 г золота оптом коштує 394 грн. Відтак ювеліри змушені підвищувати ціни, пояснює Олексій Жабкін, 54 роки, комерційний директор ювелірного заводу "Кристал" у Вінниці.

— У ціні готового виробу вартість сировини складає 80–85 відсотків. В Україні діаманти обкладають податком на додану вартість. А в решті країн — ні. Тому в нас дорожче. До нас завозять багато контрабанди з Туреччини, Індії без усякого оподаткування, — каже Олексій Жабкін. — Цього року продажі ювелірних прикрас зменшилися на 20 відсотків. Дається взнаки падіння доходів населення.

Зараз ви читаєте новину «"Купуйте перстень сьогодні, бо золото дорожчає"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі