четвер, 17 листопада 2022 00:50

"Зараз саме час змінити професію"

Автор: Фото надав Тарас Радзівіл
  Радник із особистих фінансів Тарас Радзівіл: ”Витрати на продукти — чи не найбільші в сімейному бюджеті українців”
Радник із особистих фінансів Тарас Радзівіл: ”Витрати на продукти — чи не найбільші в сімейному бюджеті українців”

До кінця року кожен третій українець втратить роботу

Більше половини українців не можуть заощаджувати через зменшення доходів, втрату роботи, за даними опитування кадрового порталу grc.ua. Третина опитаних зазначила, що їм ледве вистачає грошей до наступної зарплати.

Фінансові труднощі для більшості громадян — нове явище. 44% зазначили, що їхнє життя погіршилося від початку повномасштабного вторгнення. Чоловіки частіше роблять заощадження. Зазвичай українці відкладають до 10% щомісячного заробітку.

Жінки витрачають більше грошей на медичні послуги, благодійність, допомогу армії, освіту, одяг, взуття. Чоловіки — на власне авто, виплату кредитів, розваги, дітей.

— Щоб не впасти в депресію та зберегти дохід, варто оптимізувати сімейний бюджет. Іншими словами — українцям потрібно навчитися економити. Зазвичай люди охочіше витрачають гроші, ніж заощаджують їх, — каже радник із особистих фінансів Тарас Радзівіл, 37 років.

Із чого варто почати економити?

— Потрібно заміряти сімейний бюджет. Звісно, "ідеальні" люди цим займаються постійно. Однак більшість громадян до повномасштабного вторгнення не підраховували свої витрати. Тому варто зробити реєстр доходів та витрат сім'ї протягом місяця. Доходи рахувати легше, складніше з витратами. Адже необхідно сформувати звіт із пунктами, куди витрачаються кошти з сімейного бюджету. Тоді вдасться побачити загальну картину. Далі можна дослідити, що варто оптимізувати. Таким чином у сімейному бюджеті можна знайти вільні кошти. Перегляньте перелік побутової техніки, якою користується. Наприклад, двотарифний електролічильник дозволяє в середньому заощаджувати 150–250 гривень на місяць. Адже електроенергія вночі на 50 відсот­ків дешевша.

Що робить сімейний бюджет дірявим, а люди цього не помічають?

— Кожен сімейний бюджет унікальний. Хтось витрачає значну суму на цигарки, хтось на каву чи фастфуд. Якщо людина ще до війни думала кинути палити, то якраз чудова нагода й додаткова мотивація зробити це. У такий спосіб можна реально зекономити. Щоправда, відмова від звичного життя, навіть шкідливих звичок, може викликати додатковий стрес.

Раніше багато українців відмовлялися готувати вдома. Замовляли доставку готових страв або обідали в кафе. На це витрачали чималу суму грошей. Загалом витрати на продукти — чи не найбільші в сімейному бюджеті українців. Було б добре якимось чином їх скоротити. Наприклад, часто снідаємо кавою чи канапкою. Особливо молодь. Далі на роботі йдемо в кафе чи їдальню поблизу. Водночас можна прокинутися на 15 хвилин раніше та приготувати повноцінний сніданок удома. Взяти на роботу домашню їжу, яка в рази корисніша та дешевша.

Ще значна стаття витрат — автомобіль. У середньому на бензин українці витрачають 4–5 гривень на один кілометр. Також страхування, обслуговування авто. Варто виходити із зони комфорту — де є можливість не користуватися машиною, а пройтися пішки чи пересісти на громадський транспорт.

Корисно для сімейного бюджету відмовитися від занадто дорогих речей. Наприклад, дитині потрібен мобільний телефон. Є бюджетний ґаджет, з якого можна телефонувати, заходити в інтернет і робити базові речі. А є брендовий телефон із таким же функціоналом. Але він коштує втричі дорожче. Чи потрібні такі витрати під час війни? Кожен вирішує самостійно. Але це ще один спосіб заощадити.

Які першочергові витрати мають бути в кожного?

— Базові для всіх — комунальні послуги, податки, продукти, освіта. Від них не відмовишся. Наприклад, підприємець не може не платити податки. Інакше його оштрафують і доведеться віддати втричі більше. Рекомендую 10 відсотків доходу відкладати в резервний фонд родини на непередбачувані випадки.

Які запаси завжди потрібно мати вдома?

— Інфляція, за результатами цього року, досягне 30 відсотків, свідчать дані статистики. За прогнозами на наступний рік матимемо ще додаткові 20 відсотків. Ціни високі не тільки в Україні. У світі теж відчувають зростання інфляції. Наприклад, у Євросоюзі вона становить 8–9 відсотків. Така ж ситуація у Сполучених Штатах Америки. Принаймні, доки не закінчиться війна, ціни зростатимуть. Тому варто запасатися продуктами довготривалого зберігання. У зв'язку з відключеннями електроенергії знадобляться ліхтарики, павербанки. Крім того, є сенс придбати те, на що планували витратити гроші протягом шести місяців — року. Наприклад, побутова техніка. Вона уже відчутно подорожчала.

Що робити із заощадженнями, якщо такі є?

— Є речі, які приносять гроші — активи. Також ті, що забирають їх — пасиви. У даний час радив би сконцентруватися на перших. Пасиви зазвичай нагромаджують, коли життя стабільне й таким залишиться принаймні найближчі 10 років. В Україні поки що такої можливості немає. Однак зараз громадяни можуть розмістити кошти на прибуткові валютні депозити. Близько двох місяців є можливість придбати долари в банках за допомогою гривневої картки. Валюту одразу розмістити на депозит мінімум на три місяці. Фінустанови дають можливість купити долари в середньому по 37,5 гривні. За три місяці вкладники зможуть продати їх по 40 гривень і повернути свої гроші. Інший варіант — це придбати долари по курсу Нацбанку, покласти їх на депозит мінімум на шість місяців. Але є умова — за пів року долари потрібно буде продати за офіційним курсом валют на день закінчення дії депозиту. Другий варіант менш прогнозований. Ми не знаємо, який буде курс долара через шість місяців. Загалом, нині заощадження краще тримати в іноземній валюті.

Від початку повномасштабного вторгнення майже п'ять мільйонів українців втратили роботу, за даними Міжнародної організації праці ООН. Як людям зберегти дохід і свою вартість на ринку праці?

— Прогнозують, що до кінця року безробіття зросте до 30 відсотків. Водночас зараз час перекваліфікуватися та змінити професію тим, хто давно про це мріяв. Або це можуть зробити ті, хто вже втратив роботу. Такі люди нічим не ризикують. Навпаки — можна здобути нову професію. Проте слід пам'ятати, що зазвичай із роботи найпершими звільняють тих, кого працевлаштували останніми. Щоб зберегти дохід та роботу, потрібно показати керівництву, що ви — цінний працівник. Можна записатися на курси підвищення кваліфікації, пройти тренінги. Зараз існує вдосталь безкоштовних пропозицій. Якщо дозволяє час, то раджу звернути увагу на фріланс — роботу з вільним графіком. Це можливість заробляти додаткові кошти до основного доходу. Щоб бути затребуваними на ринку праці після війни, варто займатися самоосвітою. Освоювати нові навички, вивчати іноземні мови.

25 ­відсотків ­українців можуть ­опинитися за ­межею бідності до кінця 2022 року. До ­кінця 2023‑го ­таких буде 55%. До повномасштабної війни з ­Росією за межею ­бідності ­перебували ­трохи ­більше 2% українців, повідомив ­регіональний директор ­Світового ­банку в ­Східній ­Європі ­Аруп ­Банерджі.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «"Зараз саме час змінити професію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі