четвер, 01 грудня 2022 00:00

Молочна продукція дорожчатиме

— Цьогоріч професійні господарства й населення мали покращувати якість і безпечність виробленого молока. Але почалася повномасштабна війна. Найближчим часом Україна не зможе й не відмовлятиметься від переробки молока від населення, — каже 55-річна Олена Жупінас із Асоціації виробників молока.

— Поголів'я корів, виробництво молока та його переробка зменшувалися в попередні роки. Прогнозується скорочення на 6,8 відсотка поставок від молочно-товарних ферм, на 18,3 відсотка — від особистих селянських господарств. Така ж ситуація з поголів'ям корів. На молочно-товарних фермах показники впали на 9,7 відсотка. У населення — 17,4. Цього року держава виділила 148 мільйонів гривень для невеликих ферм — селянських господарств, що мають від трьох до десяти корів. Зокрема 3368 учасників програми отримають 5300 гривень на корову. Наприклад, з однієї корови на рік можна продати приблизно 4 тонни молока. Середня ціна — 8 гривень за літр.

В Україні у жовтні закупівельна ціна молока була на 33 відсотки нижча, ніж у країнах Євросоюзу. Середня вартість вітчизняного молока — 36 центів за літр.

У ЄС — 54. Європейські фермери мають вищі затрати. Крім того, ціну на сире молоко формує попит на нього. У нас внутрішній попит на молоко суттєво скоротився. Враховуючи серйозну девальвацію гривні, імпорт молочних продуктів в Україну нерентабельний. Ті ж польські продукти будуть настільки дорогі, що споживач не зможе придбати їх. Водночас до повномасштабної війни в українських магазинах була представлена польська молочна продукція за помірними цінами.

З іншого боку, в магазинах молоко та кисломолочна продукція українського виробництва представлені в повному асортименті. Зокрема, сировари за останні роки серйозно розширили асортимент. На всесвітньому конкурсі сирів у Великій Британії 13 українських сирів відзначили нагородами.

У магазинах молочна продукція подорожчала. Ціни зростатимуть далі. Через відключення електроенергії виробники молока та переробні підприємства змушені використовувати додаткові джерела енергії — генератори. Це збільшує собівартість у кілька разів. Подібна ситуація з торговельними мережами. Їм доводиться під час відключень електрики підтримувати додатковими джерелами температуру в холодильниках, де зберігають молочну продукцію. Щоправда низька купівельна спроможність українців свідчить, що споживач не готовий купувати настільки дорогу молочку. Виникає дилема — підвищувати ціну та скорочувати об'єми виробництва чи залишати все як є і зазнавати збитків.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Молочна продукція дорожчатиме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі