понеділок, 31 січня 2011 21:00

Із селян братимуть податок за здане молоко

Із січня молокозаводи Вінниччини приймають молоко від населення по 2,61 грн/л. У грудні платили на 50 коп. більше.

— Це через дотацію на молоко. Раніше її виплачували молокозаводи разом з оплатою сировини. Тепер із нас зняли ці виплати, — пояснюють у бухгалтерії Піщанського сирзаводу.

Зміни в нарахуванні та виплаті дотацій викладено в законі №2254-VІ "Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників". Гроші виплачуватимуть власникам корів один раз на рік. Розмір дотацій становить до 2 тис. грн. Із селян, які мають земельні паї і здають молоко, братимуть податок — 15% доходу.

— Якщо людина здала молока на 100 гривень, їй виплатять на руки 85, — кажуть на сирзаводі. — Люди пооформляли здавачами молока дітей, сусідів, у яких немає тих паїв. Щоб тільки не платити податку. Тепер їх перевірятиме налогова.

Закупівельна ціна знизиться до 2,50 грн, кажуть в обласному управлінні сільського господарства.

Селянам вигідніше торгувати на ринку.

— Я торгую сиром, — каже Анна Ціпенко, 28 років. — За тиждень із молока від одної корови я маю 12 кіл сиру. За теперішніми цінами, маю 500 гривень виторгу тільки за сир.

Живе у селі Вінницькі Хутори, за 4 км від обласного центру. Раніше здавала молоко заготівельникам. Ті невчасно розраховуються, обманюють на жирності, щоб зменшити ціну. У місяць вторговує в обласному центрі за сир та молоко 2,3 тис. грн. Якби здала молоко, отримала б 1,4 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Із селян братимуть податок за здане молоко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі