четвер, 24 вересня 2009 17:40

Селянам невигідно вирощувати худобу

Автор: фото: УНІАН
  На Запорізькому м’ясокомбінаті розробляють телячу напівтушу. На підприємство завозять імпортне м’ясо
На Запорізькому м’ясокомбінаті розробляють телячу напівтушу. На підприємство завозять імпортне м’ясо

Худобу в селах Прикарпаття скуповують по 9 грн за кг живої ваги.

— Таку ціну дають різники з Хмельниччини. А тутешні, зі Снятина платять менше. Кілька років тому м"ясники платили по 12 гривень за кіло живої ваги, — розповідає Василь Григорчук, 57 років, житель села Снідавка Косівського району Івано-Франківської області. — Село наше гірське. Землі мало. Заробляємо на худобі. Корови, вівці вліті женемо на полонину. А взимі годуємо сіном, зерном, вівсом.

Бичка треба вирощувати два роки. Тоді він важить до 400 кг. Селянин рахує витрати: треба 6 ц меленого зерна по 150 грн. Сіна треба купити на 400 грн. Худобі треба давати овочі, комбікорм, силос, жом. Загальні витрати — 3 тис. грн.

Заготівельники дають за здану тварину 3,5 тис. грн або й менше. На базарах яловичина коштує не менш як 35 грн/кг.

Частину витрат мала б покривати державна дотація. Цьогоріч дають 1 грн/кг живої ваги худоби. Але за умови: селянин повинен здати її на м"ясокомбінат. Звідти приносить в управління агропромислового розвитку райдержадміністрації довідку про здачу тварини. Там оформляють переказ коштів на особовий рахунок селянина в Ощадбанку.

"ГПУ" обдзвонила десяток м"ясокомбінатів. Запитували, чи приймуть бичка. Відмовляються.

Деякі запевняли, що мають власні ферми або постачальників. Виконавчий директор Русанівського комбінату Андрій Порох не приховував: м"ясо від селян не закуповують. Завозять свинину з-за кордону. Знайти підприємство, яке прийняло б худобу від селянина, не вдалося.

— А я спокійно отримую дотацію, — запевняє 36-річний Ігор Козак, заготівельник із райцентру Христинівка Черкаської області.

М"ясокомбінати завозять сировину з-за кордону

Він їздить по селах власною вантажівкою. Скуповує свиней та бичків. Замість селянина оформляє державну дотацію на себе. Каже, так чинить більшість заготівельників.

— У селян зазвичай не має на руках усіх довідок, — продовжує. — Простіше й легше здати заготівельнику, ніж везти скотину бозна-де і бігати з паперами.

Чоловік працює чотири роки. Має зв"язки в санстанції та на ринках. Зареєструвався фермером. Купує "липові" довідки про здачу нібито вирощеної ним худоби. Потім за ними отримує дотації.

— Правда, зараз із бюджету не виділяють гроші. Але колись заплатять, треба думати.

Куплену худобу Ігор Козак продає на бойню по 14–15 грн/кг живої ваги. Надає всі санітарні довідки на неї.

Кіло свинини по 19 гривень продають у Польщі

Столичний підприємець Михайло Камінський, 41 рік, возить свинину з Польщі. Заморожені напівтуші закуповує там на гуртівнях. Платить по 1,5 євро/кг. Це близько 19 грн.

— Раніше їздив по селах, закуповував свиней та рогату худобу. Але від цього тепер малий дохід. Треба дістати купу довідок, аби м"ясо реалізувати. Дати гарного хабара на базарі і в санстанції. Дешевше й простіше закупити в Польщі з усіма документами.

Свинину чоловік здає в Україні по 22–28 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Селянам невигідно вирощувати худобу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі