вівторок, 23 серпня 2016 15:37

Держава "не помічає" 30 тис. осіб без громадянства - юрист

Держава "не помічає" 30 тис. осіб без громадянства - юрист
unhcr.org.ua

В Україні відсутня система легалізації недокументованих осіб. Відповідно, держава навіть не знає, скільки осіб без громадянства перебувають на її території. Це несе небезпеку як для "людей-невидимок" - вони не мають будь-яких прав: на лікування, захист, допомогу, так і для безпеки самої країни. Про це в коментарі Gazeta.ua розповіла Дарина Толкач, юрист благодійного фонду "Право на захист".

"В Україні проживає більше 30 тисяч осіб без громадянства. Це - дані ООН, держава ці цифри ігнорує. Особи без громадянства - люди, яких не визнає "своїми" жодна країна. Здебільшого вони не мають документів. Їх формально не існує. Якось зґвалтована жінка не могла подати заяви до міліції, бо не мала ідентифікаційних документів і не могла підтвердити свою особу", - розказала Дарина Толкач.

Аби відновити хоча б найголовніші "людські" права, потрібно отримати посвідчення "особи без громадянства". Документ дасть можливість отримати посвідку на тимчасове проживання та доступ до процедури отримання громадянства. З ним можна звернутись по медичну чи юридичну допомогу, в правоохоронні органи, отримати документи про освіту, легально влаштуватись на роботу. Утім, вітчизняне законодавство не розробило процедури набуття статусу "особи без громадянства" - Україна лише визнає існування таких осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нелегальні мігранти освоюють новий маршрут до Європи

"Виходить замкнене коло: щоб отримати статус особи без громадянства або будь-які документи про те, що ти існуєш, потрібно надати певні папери чи підтвердити своє проживання в Україні. А це неможливо. Тому багато людей звертаються до процедури міжнародного захисту. Так отримують статус біженця. Або юристи через суд доводять проживання людини в Україні й отримують громадянство. Інколи такі справи бере під свій контроль омбудсмен. Просить видати конкретній людині документи. Наразі єдиного чіткого шляху легалізації особи без громадянства немає. Фахівці в кожній справі шукають різні варіанти виходу із ситуації", - відзначила юристка.

В Україні особами без громадянства стали люди з паспортами й документами радянського зразка. Також вихідці з невизнаних держав – Абхазії, Придністров'я, Палестини та інших.

"Немає держави - немає громадянства. Відповідно, юридично не існує людини. В Україні багато вихідців з Придністров'я, які більше 20 років не можуть отримати ані молдовського громадянства, ані українського. Остання гучна справа - коли вихідця з Молдови, що вже 19 років живе в Україні, призвали служити в АТО. Фактично він давав присягу й захищав державу, громадянином якої юридично не був. Повернувшись з війни, чоловік не може отримати статус учасника бойових дій, претендувати на будь-які виплати та навіть влаштуватися на роботу", - продовжила Дарина Толкач.

Найбільше осіб без громадянства проживає в Одеській, Чернівецькій, Донецькій і Луганській областях, Криму. За документами в окремих населених пунктах Одещини проживає кілька сотень осіб, але фактично - кілька тисяч - вихідці з Придністров'я.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Восени нелегальні мігранти випробують новий маршрут на польсько-українському кордоні - МВС Польщі

З часом ситуація тільки погіршується.

"Потрібно розуміти, що люди без документів теж народжують дітей. А ті не можуть отримати свідоцтва про народження. У більшості випадків таким батькам просто відмовляють в РАЦСі. Трапляються ситуації, коли свідоцтва-таки видають, але не вписують туди імена батьків. Діти юридично стають сиротами. Або вписують тільки одне ім'я - матері чи батька, які мають хоч якісь документи", - наголосила експерт фонду "Право на захист".

У деяких країнах, Норвегія, Нідерланди, Угорщина, Австрія, Грузія процедура отримання статусу особи без громадянства простіша. Наприклад, Грузія одночасно з Україною ратифікувала Конвенцію щодо безгромадянства 2013-го року. Там одразу гармонізували закони й передбачили процедуру набуття відповідного статусу. За три роки з 18 тисяч осіб документували майже всіх.

Зараз ви читаєте новину «Держава "не помічає" 30 тис. осіб без громадянства - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі