понеділок, 17 червня 2019 22:03

Волонтерка розповіла, як підкорила іноземця та чому іспанські мачо обирають українок
7

Дівчина розповіла як почала зустрічатися з іспанцем Джозепом
Фото: animaljaws.com
Фабада - популярна страва на Півночі Іспанії
Національний іспанський десерт флан готується з кави, ванілі та кокосу
Гаспачо - улюблена страва на Півдні Іспанії
В Іспанії існує стереотип, що чоловіки з Андалузії ліниві ловеласи

28-річна Яна Грузиненко працювала волонтером в Іспанії в магазині органічних продуктів за програмою Еразмус +. Познайомилась з іспанцем Джозепом та почала з ним зустрічатись.

"З Джозепом я познайомились в інтернеті. Я й досі не знаю, чому йому тоді відповіла. Не мала наміру з кимось знайомитись, тим паче, мати стосунки. Ми розмовляли лише англійською і, як виявилось, у нас дуже багато спільного. Однакові захоплення та цінності в житті. Після двох місяців спілкування онлайн він вирішив зі мною зустрітись. Потім зустрічались лише на вихідні один раз на два або три тижні, так як у кожного були свої обов'язки та робота. З його мамою та бабусею ми познайомились після того як його 90-річна бабуся сказала: "Давай вже її показуй, а то всі твої друзі її знають, а ми ще не бачили". Я дуже хвилювалась, але його мама хвилювалась більше. Зі мною старались всі розмовляти іспанською мовою, але вперта бабуся розмовляла лише каталонською. Потім було знайомство з іншими членами родини. Все це мені нагадувало продаж коня на ярмарку. Ходиш від дому до дому, посміхаєшся, а його по плечу всі хлопають, типу "чудовий вибір". З моєю мамою він був знайомий заочно. Вживу познайомився в той день, коли приїхав забирати мене з моїми речами в Каталонію. До цього я жила на півночі Іспанії в Астуріас. Мама дуже хвилювалась, навіть зараз постійно запитує чи все добре. Коли є можливість, вона приїзжає в гості і зі спокійним серцем бачить, що у нас все добре".

Стосунки з іспанцем змусили Яну Грузиненко змінити місто.

"Я переїхала з півночі Іспанії до Каталонії. І почала жити з Джозепом в цивільному шлюбі. Почала вивчати іспанську та каталонську мову в школі. Перший рік мову я вчила в благодійній організації, яка займалася питаннями біженців з Африки. Вони чомусь мають більше привілегій та більш позитивне ставлення від іспанців, ніж наші біженці. Викладач був професором в університеті і на волонтерській основі раз в тиждень проводив уроки. Після проекту і переїзду в Каталунію я зрозуміла, що треба підвищити рівень іспанської та почати вчити каталонську. Записалась в офіційну мовну школу на курс іспанської та в Університет Леріди для інтенсивного курсу каталонської. Щоб в Каталонії знайти роботу потрібно володіти цими двома мовами. Каталонська мені подобається тим, що в ній є буква "ї".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Марихуаною пахло все, навіть пес" - дівчина розповіла про роботу волонтером в Іспанії

Родина Джозепа з теплотою прийняла в сім'ю українку.

"Після переїзду я отримала не лише кохану людину, але й велику родину. Нас часто запрошували на дні народження. В Іспанії це нормально прийти на день народження без подарунку. З презентами вони святкують день ангела і це свято для них важливіше. Але українська совість не дозволяла йти на свято з пустими руками, тому я готувала тортики. Іспанські солодощі бажають кращого, тому моя домашня випічка розліталася дуже швидко. Зараз всі тільки й чекають на десерт на наших сімейних святах. У іспанців не прийнято накривати столи, щоб не було, де поставити тарілку. Вразило, що дитяче свято святкують з чіпсами, солодкими паличками, колою та іншими газованими напоями. Іспанія дуже різноманітна своїми стравами. Кожен регіон має свою коронну страву. Валенсія - це зажди паелья. В кожному регіоні її готують по-різному. Південь Іспанії - це холодне гаспачо. Північ - це різноманіття сирів м'яса та головна страва астуріас – фабада. Це горщик з квасолею та трьома видами ковбас, томленний на повільному вогні. Каталонський сніданок - це хліб натертий томатом, политий олією зі шматочком хамону. Традиційний страва – паелья з додаванням м'яса або чорнил кальмара, восьминіг з картоплею, та мідії. На десерт замовляють каталонський крем. На смак, як заварний ванільний крем з кірочкою з розтопленого цукру. Або флан - пудинг з кави, ванілі або кокосу. Популярністю користується варений в молоці рис з додаванням кориці та лимону. В нашому регіоні дуже популярні равлики. Їх їдять тушкованими з ребрами, смаженими на пательні або запеченими на вогні. Це улюблена страва нашої родини, тому готувати їх я навчилась швидко. Є навіть маленька традиція, коли після дощу всі виходять збирати равликів, щоб потім їх приготувати на обід чи вечерю".

Яна Грузиненко відкрила в собі талант кондитера. Планує продовжити займатись фотографією. Не працює, бо Джозеп добре заробляє та дозволяє займатися самоосвітою.

"Ми з ним живемо в цивільному шлюбі. Тут він прирівнюється до звичайного. В мене ті ж права, що в тих, хто одружився офіційно. Є багато стереотипів щодо чоловіків в Іспанії. Мачо з Андалузіі вважають лінивими та ловеласами, з країни Басків - вживають багато непристойних слів, каталонців вважають дуже скупими. Моє кохання Джозеп з корінних каталонців, але руйнує цей стереотип. Іспанські чоловіки дуже цінують своїх жінок. В Україні рідко коли зустрінеш татуся, який прогулюється з дитячим візочком. Тут це повсякденна справа. В Іспанії дуже активний феміністичний рух, тому лише з нашою жінкою поруч іспанець може відчути себе справжнім чоловіком".

Придумали спосіб подорожувати частіше і з користю. Такий різновид подорожей назвали paycation, що в перекладі з англійської означає "заробляти під час поїздки".

Зараз ви читаєте новину «Волонтерка розповіла, як підкорила іноземця та чому іспанські мачо обирають українок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі