вівторок, 17 березня 2020 08:56

2 тисячі українців очікують на евакуацію із Польщі

2 тисячі українців очікують на евакуацію із Польщі
Українська і польська влада опрацьовує питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Розглядає можливість вивезення українців потягом - як і тих громадян, котрі застрягли на чесько-польському чи німецько-польському кордонах Фото: Укрінформ

Майже 2 тис. українців заповнили на сайті Посольства України в Польщі формуляр, указавши, що не можуть повернутися додому самотужки й очікують організованої евакуації.

Українська і польська влада опрацьовує питання організації спеціального авіарейсу з Варшави. Розглядає можливість вивезення українців потягом - як і тих громадян, котрі застрягли на чесько-польському чи німецько-польському кордонах, пише Укрінформ.

"Приблизно дві тисячі громадян України звернулися до дипломатичної та консульських установ у Польщі, заявивши, що вони потребують допомоги з поверненням додому", - повідомив посол України в Польщі Андрій Дещиця.

Частина з цих громадян вже могла самотужки виїхати в Україну.

"Польська сторона може надати так званий санітарний коридор, яким до кордону людей везтиме потяг "PKP Intercity", а вже з Перемишля - поїзд "Укрзалізниці", - сказав Дещиця.

Для цього потрібне рішення уряду Польщі. Українські дипломати ведуть переговори з МЗС та міністерством інфраструктури цієї країни.

На кордоні з Польщею зараз діють три пункти пропуску, через які громадяни України можуть повернутися додому: "Дорогуськ - Ягодин", "Корчова - Краківець", і "Гребенне - Рава-Руська". Кожного дня там перебувають українські консули, які допомагають українцям перетнути кордон. Попри те, що ці пункти пропуску є автомобільними, за згодою з польськими прикордонниками на них частково здійснюється і піший перехід громадян. У наданні автотранспорту сприяють прикордонні райдержадміністрації, а також почесні консули України в Ряшеві, Холмі та Перемишлі.

"Ми тримаємо на контролі, скільки наших громадян під'їжджає до чинних пунктів пропуску. І якщо їх значно побільшає, порушимо питання перед українським та польським урядами про відновлення роботи пішохідного пункту пропуску "Медика - Шегині",- наголосив посол.

Польські прикордонники запевнили, що лояльно ставитимуться до українців, у яких термін візи чи перебування за біометричними паспортами минув безпосередньо під час карантину в Польщі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: в Україні ввели нові жорсткі обмеження

"Питання розглядатиметься в індивідуальному порядку", - сказав посол.

З 15 березня Польща заборонила в'їзд іноземців до країни у зв'язку з поширенням коронавірусу. За останніми даними, у цій країні підтверджено 177 випадків зараження коронавірусом. 4-ро померли.

Зараз ви читаєте новину «2 тисячі українців очікують на евакуацію із Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі