вівторок, 05 вересня 2023 12:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Військовий експерт сказав, як проходитимуть бої восени та взимку

Військовий експерт сказав, як проходитимуть бої восени та взимку
Військова техніка не зможе рухатися по розмоченому ґрунті. Фото: armyinform.com.ua

Осіння негода суттєво впливатиме на бойові дії в Україні.

Тому ЗСУ у порівняно сухий період мають обвалити південний плацдарм та вийти на північне Приазов'я. Про це в інтерв'ю виданню Obozrevatel розповів військовий експерт, полковник запасу ЗСУ Петро Черник.

За його словами, погода насамперед вплине на рух військової техніки.

"Вплив погодних умов на бойові дії є колосальним. Західна техніка дуже важка. Танк важить до 75 тонн. Якщо ґрунт буде мокрим, танк рухатися не зможе", – пояснив Черник.

За його словами, те ж саме стосується і БМП – як західного зразка, які важать до 30 т, так і старих радянських зразків ‒ від 10 до 13 т.

"Дощі однозначно будуть впливати. Тому завдання на порівняно сухий період – передусім обвалити південний плацдарм, вийти на північне Приазов'я. Передумови для цього складаються. На мій погляд, вересень і жовтень будуть найвідповідальнішими місяцями у цій частині", – розповів Черник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це не сіли і поїхали веред": Маляр розповіла про контрнаступ

Він також наголосив, що слід зважати на те, що загарбники битимуться на смерть, здаватися вони не хочуть.

"Вони прекрасно розуміють, що від теперішньої "лінії Суровікіна" аж до Перекопського перешийка більше укріплень немає. Тому запеклі бої ще триватимуть", – додав Черник.

Нині експерт не бачить ознак того, що російські війська мають потенціал для "відігравання ситуації", тобто щоб захопити якісь території України в такому обсязі і настільки швидко, як це було на початку повномасштабного вторгнення.

Попри легкість старих російських танків, ворожі війська не матимуть переваги восени, коли розмокне ґрунт.

"Все, що важче за 10 тонн, все одно грузне у вологому ґрунті. 10 тонн само по собі – це вже важко. Всі трактори – по кілька тонн. Усе, що важче за 10-15 тонн – а російські і радянські танки важать 39-43 тони – все одно грузне. Тож про жодну перевагу говорити не можна", – пояснив Черник.

Він також розповів, як проходитимуть бої, коли погода кардинально зміниться.

"А як вони виглядали минулої зими? Рівно один в один. Завмре лінія фронту, і ми будемо у зоні вогневої рівноваги. Так було всю минулу зиму", – сказав експерт.

Однак, за його словами, земля може промерзнути, що змінить ситуацію.

"Але для цього потрібно, щоб морози мінус 10 градусів і нижче стояли щонайменше тиждень, щоб ґрунт добре промерз. Тоді формат війни буде такий самий, як влітку, тільки солдатам треба буде тепліше одягатися. Плюс впливатиме сніг і вітер", – додав Черник.

Сили оборони України продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку.

Українські війська закріплюються на досягнутих рубежах та здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Про це вранці 5 вересня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України.

Зараз ви читаєте новину «Військовий експерт сказав, як проходитимуть бої восени та взимку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі