неділя, 09 травня 2010 14:17

Українським екологам не кажуть, куди витратили $300 млн за продажу квот CO2

Українським екологам не кажуть, куди витратили $300 млн за продажу квот CO2

Торгівля квотами на викиди парникових газів не приносить ані економічного, ані екологічного ефекту для України. У цьому переконані представники робочої групи неурядових організацій зі зміни клімату.

"Україна отримала від Японії 300 млн. доларів. 1 тонна СO2 коштує 1 долар. Гроші отримала Національна агенція екологічних інвестицій, яка торгує екологічними квотами. Де ділися ці гроші - невідомо. Ми подавали інформаційний запит до Нацагенції, але отримали відповідь, що інформація є конфіденційною. У грудні минулого року представник установи сказав нам, що жодна копійка не була витрачена. Причиною цього є неякісні екологічні проекти з боку України, які японська сторона затверджувати не хоче", - сказала в коментарі Gazeta.ua представник Національного екологічного центру Ірина Ставчук.

Вона пояснила, що за правилами договору про продаж екологічних квот, Україна не зобов'язана скорочувати викиди в атмосферу. Гроші можуть бути використані на відрядження, фуршети, тощо.

"Ідея полягає у тому, що країни, яким дорого скорочувати викиди парникових газів, можуть допомогти скоротити їх країнам, де це робити дешево. В Україні ця ідея себе не виправдовує. Наша країна офіційно задекларувала, що ріст викидів парникових газів до 2020 року у нас збільшиться на 77% від сьогоднішнього рівня. Такого зросту викидів очевидно не відбудеться, бо наша економіка не розвивається так швидко.

Наприклад, у США зобов'язання складають 30%, у Японії - 25%. Отже, Україна буде торгувати квотами, але ніякої користі для екології це не принесе.

"Ні про яке екологічне мислення немає й мови. Екологічні зобов'язання для України мають бути пораховані справедливо. Але політики перешкоджають застосуванню методів справедливого підрахунку", - каже еколог.

Ставчук також наголосила, що у делегаціях країн на екологічних самітах часто присутні представники крупних корпорації. Вони намагаються протидіяти узгодженню жорстких екологічних вимог до країн. Бо це означає скорочення прибутків корпорацій і вкладання коштів у модернізацію виробництв.

Нагадаємо, генпрокуратура України порушила кримінальну справу проти уряду Тимошенко щодо продажу квот на викиди парникових газів.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Українським екологам не кажуть, куди витратили $300 млн за продажу квот CO2». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі