четвер, 24 березня 2022 23:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Українські пілоти в ефірі CNN попросили у Заходу сучасні літаки

Українські пілоти в ефірі CNN попросили у Заходу сучасні літаки
Пілоти Повітряних сил України розповіли про війну за українське небо. Фото: скріншот з відео

Пілоти Повітряних сил України розповіли іноземним журналістам про війну за українське небо з російськими окупантами. Також вони поділилися, що їм необхідно від Заходу.

Двоє українських пілотів, які підвищували кваліфікацію під керівництвом американських колег, використовували позивні Мунфіш і Джус. Під час етеру CNN вони розповіли, як це - воювати з росіянами в небі.

"З першого дня ми намагаємось утримати наші позиції, захистити наші міста, сім'ї, лікарні та зберегти критичну інфраструктуру. Щодо мене, моє основне завдання, як пілота винищувача, полягає у знешкодженні різноманітних повітряних загроз, як от знешкодження ворожих літаків, коптерів, ракет тощо", - розпочав Джус.

Журналіст запитав Мунфіша, як вдалося утримати росіян від отримання повної переваги в повітрі.

"Зараз ми почуваємося вільно у нашому повітряному просторі. Вони ж контролюють дуже невелику частину українського неба. І саме звідти велися жорстокі бомбардування Маріуполя та Харкова. Поки що, об'єднавши всі наші зусилля, ми можемо захистити наше небо від росіян", - наголосив він.

"Ця війна, схоже, не скоро закінчиться. Я сподіваюся, що незабаром до нас прибуде підкріплення, якщо Захід надасть нам додаткові літаки, а також ракети типу "земля-повітря". Я думаю, що ми зможемо контролювати наше небо протягом деякого часу. У нас достатньо досвіду, а мотивації наших пілотів можна лише позаздрити, але ми дуже сподіваємося на військову допомогу", - додав пілот.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Антонов" запропонував відновити легендарний український літак "Мрія"

Джус назвав головну проблему - це недостатня кількість літаків та наземних систем ППО. Але є ще одна.

"Вона полягає у недостатній технологічності нашого устаткування. На жаль, російські ВПС мають перевагу у технологіях. Тому, користуючись цією крихіткою (показує на ракету на літаку), я неефективний проти російських літаків та винищувачів. Ми потребуємо чогось більш просунутого та сучасного. Нам потрібні західні носії. Це не обов'язково мають бути нові літаки, але з новими ракетами, з сучасними радарами та іншими системами. Це дозволить нам використовувати наш потенціал на повну і більше не хвилюватися через російські технології. Наразі ми відтісняємо їх від наших кордонів, але ми поки так і не досягли повної переваги в повітрі", - відповів той.

Мунфіша запитали, що він відчуває, коли бачить страждання бойових товаришів, солдат і звичайних українців.

"Дуже важко втрачати близьких друзів. Ми порівняно невеликі ВПС, і усі тут знайомі особисто. І, звісно, ми пам'ятаємо всіх наших загиблих товаришів. Особливо прикро у цьому контексті бачити сумніви західних країн щодо надання нам літаків та систем ППО. Адже тільки це дозволить нам повністю захистити наше небо та припинити ці жорстокі бомбардування", - наголосив пілот.

Російська авіація здійснює близько 200 літако-вертольотних вильотів на день на територію України, за підрахунками Пентагону. Більше 100 припадає - лише на Маріуполь.

Обстрілюють житлові будинки, дитячі садочки, школи, пологові будинки, лікарні. Страждають дорослі, діти. Вдумайтесь: протягом місяця щодня. Літаки поперемінно літають над містом, скидаючи бомби кожні 10-15 хвилин. Окрім цього - постійні атаки з артилерії, танків, РСЗО.

Маріуполь - місто, яке найбільше і в першу чергу потребує ПВО для припинення геноциду місцевих мешканців. Ворожа авіація унеможливлює порятунок.

Бомбардування здійснюються майже безупину, вдень і вночі. Їх мета - знищувати людей морально і фізично. Пілоти, що керують машинами руйнувань та вбивств, знають свої цілі, але продовжують скоювати жорстокі військові злочини.

Зараз ви читаєте новину «Українські пілоти в ефірі CNN попросили у Заходу сучасні літаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі