понеділок, 15 жовтня 2012 05:30

У Львові відбулася стрілянина з участю націоналістів
15

Фото: Фото: Євген Борісов

Близько 2 тисяч львів'ян сьогодні прийшли подивитися на реконструкцію боїв між воїнами Української повстанської армії та НКВДистами у львівському лісопарку "Зубра". Організувало театралізоване шоу товариство пошуку жертв війни "Пам'ять".

Подія була приурочена до 70-річчя створення Української повстанської армії.

Організатори привезли на лісову галявину кілька старих автомобілів часів другої світової війни та гармату. Близько 80 людей одягнених у різний одяг того часу розділилися на дві команди. Одні були у формі бандитів з НКВД, інші у різнострої. Території бою була обгороджена від глядачів стрічкою.

Перед початком дійства реконструктори встановили піротехнічні засоби, перевірили зброю, зарядили її звуковими патронами й розійшлися у різних напрямках.

"Сьогоднішня реконструкція – це можна сказати збірник різних боїв, які відбувалися на території України, - розповів 57-річний Олександр Василюк. – Оця реконструкція – це те, що саме було війною. Тут використана стрілецька зброя - гвинтівки, кулемети радянських та німецьких зразків, міномети, гармати. Чути реальні постріли, після вибухів піротехніки реально земля летить у небо. Усе це дає можливість відчути реальність війни, відчути той час, ті події й бої, які проводила Українська повстанська армія за Україну".

О 15:30 в мікрофон ведучий повідомляє про початок дійства. За легендою НКВДисти упіймали вояка УПА, якого уже два тижні мучать допитами й намагаються з нього виманити інформацію, проте це не дає результату. Тоді вони йдуть на хитрий хід. Група НКВДистів перевозить партизана через ліс. У лісі на "червони" нападають "партизани", які відбивають свого. Та насправді це лише гра. "Партизани" - це переодягнені, гарно замасковані НКВДисти. Перестрілка – це шоу. "Партизани" рятують упівця, розповідають йому останні новини й випитують його усю інформацію, яка їх цікавить. Радий своєму спасінню українець усе розповідає. Такі випадки часто траплялися в реальній історії.

"Мама, я боюся, а вдруг вони в мене попадуть", - притиснувшись до ноги білявки говорила дівчинка років чотирьох коли вибухнула бомба.
Потім ре конструктори демонструють ще 4 сцени бойових дій.
На шоу прийшло багато дорослих з малими дітьми. Вони активно коментували усе, що відбувалося на полі й просили батьків відвести їх потім сфотографуватися й постріляти.

"Реальний бій відбувався набагато швидше ніж ми тут показували, - розповів Василюк. – Воїни бачили спиною й знали що де і як робити. А зараз ми ще раз відтворюємо пам'ять народу про героїчний чин українських хлопців й дівчат.

Це був зрив народу за свою державу й незалежність, який показав, що український народ завжди прагне до своєї держави й готовий до збройного протистояння. Через  те в ситуації, яка, навіть, є зараз, коли українська державність існує, але її треба ще добудовувати й захищати, то такі заходи реконструкції боїв УПА й НКВД дуже потрібні для людей.

Вони дають змогу відчути себе в тій ситуації, в якій були ті люди, що покинули сім'ю й пішли в ліс воювати за Україну. Тобто це нам ще раз нагадує про те, що є люди, які готові жертвою крові захищати свою державу".

Зараз ви читаєте новину «У Львові відбулася стрілянина з участю націоналістів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі