неділя, 14 жовтня 2012 21:28

"Бандерівці виплили зараз, як дрянь у прорубі" - комуністи "повісили" у Києві Бандеру і Шухевича
23

Фото: Фото: Олеся Дубовик

- Мы 70 лет жили, и было два языка. Все было нормально, - каже жіночка років 60 у партійній накидці Комуністичної партії України біля пам'ятника Леніну у центрі Києва. - А сейчас эта Фарионша нам рассказывает как жить и что украинцы — титульная нация. Фашисты тоже такое рассказывали. Их не то что в депутаты, их и близко нельзя подпускать. Они же сейчас к войне готовятся. Скоро заставят всех в вышыванках ходить.

З підземного переходу піднімаються люди похилого віку. Дехто одягнений у форму Червоної армії, декілька тримають прапорці КПУ. За 10 хвилин тут має розпочатися мітинг Компартії проти Маршу УПА, який організувала ВО "Свобода" неподалік, біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

- Пропускаємо тільки комуністів і пресу. Щоб провокацій ніяких не було, - каже міліціонер у дощовій накидці.

Загалом біля пам'ятника чатують близько 20 правоохоронців. Поодаль на інших сторонах бульвару Шевченка ще стільки ж. Також поряд стоять два автобуси із беркутівцями.

Біля пам'ятника Леніну вже зібралося близько 200 людей. Вони тримають 20 прапорів Компартії України та великі плакати "Нет фашизму в Украине", "Всеукраинский союз совестких офицеров" и Антифашистский комитет Украины. З динаміків лунають пісні радянських часів "Вставай страна огромная", "День победы" та інші.

Люди стоять купками, розмовляють між собою.

-          Ну вот хотели мы пророссийского президента. И что? Что этот ваш Янукович сделал? Вы посмотрите, как мы сейчас живем! - каже літній чоловік, розмахує руками.

-          Так за коммунистов голосовать надо! – відповідає йому інший чоловік років 55.

-          Та были уже и коммунисты. Ничего же не было! - обурюється той.

-          Не слушайте вы его! Это провокатор! - втручається ще один чоловік. – Ребята, туда ставьте! – звертається до двох молодів хлопців, які встановлюють шибеницю з двох березових стовпів, дошок та двома мотузками. Один з них у шапці-будьоновці, інший – у сорочці тих часів.

Неподалік стоять 4 дівчини років 20. У руках тримають прапори КПУ.

-          Мы пришли сюда сами. Мы состоим в Коммунистической партии з 2007 года. Но интервью давать сейчас не будем. Мы очень замерзли. Вон у ребят спрашивайте, - каже одна і відвертається до подруг.

Позаду чується галас. Кілька чоловіків зтягують з постаменту жіночку, тримають за шию, намагаються вихопити у неї прапор. Починається сутичка. Підбігає двоє мілціонерів, розбороняють їх.

-          Я представляю комсомольцев, - каже активістка, віддихуючись після сутички – Мы тут проводим свою акцию. А коммунистам что-то не нравится. Я стояла и никого не торгала, а они у меня пытались забрать мою символику. – показує пом'ятий прапор із написом "Трудовая Россия". -  Это не мы с ними что-то не поделили, а они с нами. У них всередини партии одни проблемы!

-          Это провокатор! Кого вы слушаете! - втручається чоловік, та прізвище говорити відмовляється. – Я с КПУ. А это - провокатор! - показує на жіночку.

Тим часом до мікрофону під пам'ятником Леніна починають підходити організатори акції. Загалом виступило 7 людей. Із лідерів КПУ – жодного. Розповідають про "жертв бандерівського фашизму". Закликають голосувати на виборах за комуністів.

- Саме зі Львова розпочався геноцид українського народу, - каже голова антифашистського комітету Георгій Буйко. - Хоча б хтось із сьогоднішніх націоналістів вибачився за це? Пройшло 20 років незалежності і зараз усі вони випливли, як "дрянь" у прорубі. І всі кричать, виють, щоб їх визнали героями. Це їх, які вбивали свій народ? І це нинішнє звірьйо хоче зараз пройти по Хрещатику. Ми не допустимо цього, - викрикує.

Кілька жінок похилого віку схвально кивають головами.

- Фашизм не просто біля порогу, він уже топче Володимирівську, - завершує Бойко.

- Фашизм не пройдет! Фашизм не пройдет!, - півхвилини скандують люди.

- Тягнибок не пройдет!, - викрикує жіночка, маше прапорцем КПУ. Та її ніхто не підтримує.

- Зараз ті бандерівці хочуть пройти по Хрещатику, - підходить до мікрофону інший представник Антифашистського комітету. - Але їх там треба хоч раз провести під конвоєм, щоби вони більше ніколи не бруднили своїми чоботами головну вулиця міста-героя Київ.

- Ні фашизму!, - кричать люди. Аплодують.

На завершення комуністи зачитають резолюцію-звернення до президента Януковича щодо пробілу у висвітленні історії. Вони обурюються, що "свободівці" законно проводять марш УПА і тим, що комуністів притягували до відповідальності за події 9 травня 2011 року у Львові. Присутні на акції голосують за резолюцію одноголосно.

Поодаль імпровізованої сцени вже встановлено шибинецю. Двої хлопців стоять біля зашморгів із кортонними фігурами та зображеннями Степана Бандери та Романа Шухевича. Організатори оголошують про початок Народного трибуналу над фашизмом. Засуджують Бандеру і Шухевича до смертної кари.

-          Оголошуємо виконання смертної кари Степану Бандері та Роману Шухевичу через повішання, - кажуть у мікрофон.

-          А Тягнибока чому з ними немає, - питає жінка років 65-ти в капелюсі з символікою КПУ.

-          Так він ще ж живий, - відповідає один з активістів.

Двої хлопців чіпляють за зашморги на шибениці фігури Бандери і Шухевича.

- Ура!, – кричать люди. Із запалом аплодують.

Мітинг тривав 2 години. За півгодини по завершенню площа біля пам'ятника Леніну спорожніла.

Зараз ви читаєте новину «"Бандерівці виплили зараз, як дрянь у прорубі" - комуністи "повісили" у Києві Бандеру і Шухевича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

896

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі