неділя, 06 серпня 2023 11:21

Спецтема: Війна Росії проти України

У ISW пояснили, для чого Україна атакує російські кораблі

У ISW пояснили, для чого Україна атакує російські кораблі
Україна атакувала російський танкер SIG. Фото: РосЗМІ

Українські атаки по російських кораблях можуть бути частиною цілеспрямованої кампанії з перехоплення.

Це створює сприятливі умови для більших контрнаступальних операцій, пише Інститут вивчення війни (ISW).

У ніч на 5 серпня атакували російський танкер SIG, який міг перевозити нафтопродукти для потреб російських окупантів.

Танкер отримав пробоїну у машинному відділенні біля ватерлінії з правого боку.

"Українські війська протягом тривалого часу націлювалися на Керченський міст, щоб погіршити матеріально-технічне забезпечення російських військ на півдні України, і атака на SIG, ймовірно, є частиною ширшої спроби вивести з ладу кораблі, залучені до постачання для російських військових сил, і місце атаки поблизу мосту може вказувати, що це було частиною більшої спроби порушити логістику Росії вздовж ключової російської наземної лінії зв'язку", – пишуть аналітики.

Попередні українські зусилля з перехоплення стосувалися російських військових об'єктів на суші. Ймовірно, зараз українські сили розширюють свої зусилля на море.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Домінуванню Росії прийшов кінець": у Зеленського відреагували на події в Чорному морі

"Українські офіційні особи неодноразово заявляли про свою прихильність цілеспрямованої кампанії з перехоплення російських військових цілей з метою послабити російську логістику та обороноздатність, щоб створити сприятливі умови для майбутніх українських контрнаступальних дій", – зауважили в ISW.

Україна продовжує створювати умови для майбутніх вирішальних операцій з допомогою кампанії з перехоплення, як це було до і під час контрнаступальних операцій у Харківській та Херсонській областях 2022 року.

"Однак тепер вони завдають ударів просто глибше в російських тилових районах і охоплюють морські об'єкти", – підсумували аналітики.

У ніч проти 4 серпня СБУ під час спецоперації у бухті Новоросійська атакувала дронами великий десантний корабель "Оленегорский горняк". За даними ГУР Міноборони, росіяни найближчим часом не зможуть відремонтувати цей корабель.

Крім того, цієї ночі у Керченській протоці наземним дроном атакували нафтовий танкер РФ SIG. У момент удару він був завантажений паливом. Відомо, що спецоперацію провела СБУ спільно з ВМС України.

Зараз ви читаєте новину «У ISW пояснили, для чого Україна атакує російські кораблі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі