пʼятниця, 29 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Три сценарії війни в Україні в 2024 році: що пишуть світові ЗМІ
8

У п'ятницю Росія завдала масованого удару ракетами та дронами по всій Україні. У Києві просять західних партнерів у відповідь збільшити допомогу Україні. Британська ВВС попросила військових експертів описати сценарії, яким може бути перебіг війни протягом 2024 року, який для України може бути складнішим, ніж 2023 рік. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Росія завдала серію смертоносних ударів по Україні", CNN, США

Росії завдала серію смертоносних ударів по Україні на ранок п'ятниці. Атакувала дронами та кількома типами ракет.

Шквал ударів стався через кілька днів після того, як Україна у вівторок завдала удару по кораблю ВМС Росії в Криму, завдавши серйозного удару російському Чорноморському флоту.

Атака була масштабною та по всій країні. Вибухи лунали в Києві, Сумах, у Харкові та Дніпрі, а також у Львові та області.

Автор: Служба надзвичайних ситуацій України
  Пожежники гасять пожежу після удару в Києві
Пожежники гасять пожежу після удару в Києві

Прем'єр Денис Шмигаль заявив, що атаки були "масованим російським даром по Україні", "націленим на соціальні та критичні об'єкти".

"Є поранені та загиблі. Співчуваємо рідним і близьким. Українська ППО вкотре показала високий рівень професіоналізму. Більшість повітряних цілей збиті. Дякуємо воїнам за врятовані життя", – написав Шмигаль.

Глава Офісу президента Андрій Єрмак закликав партнерів підтримати Україну.

Світ має зрозуміти, що Україні потрібна додаткова підтримка, щоб зупинити російський терор - Єрмак

"Масований теракт, ракети знову летять по наших містах, мішенями є мирні жителі. Україна потребує підтримки. Будемо ще сильнішими, робимо все, щоб посилити наш повітряний щит. Але світ має зрозуміти, що нам потрібна додаткова підтримка та сила, щоб зупинити цей терор", – написав Єрмак.

У ВПС України зафіксували "виліт дев'яти стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з аеродрому в Мурманській області Росії".

Бомбардувальник Ту-95 - опора повітряних атак Росії по Україні. Він здатний запускати крилаті ракети поза зоною дії більшості систем української ППО.

"Росія ракетною атакою руйнує український сезон свят", The Washington Post, США

Росія випустила понад 100 ракет по Україні в п'ятницю, заявив президент Володимир Зеленський, вразивши численні житлові будинки, торговельний центр та іншу цивільну інфраструктуру під час найбільшої ракетної атаки за досі тиху зиму.

Призупинена допомога США у сфері безпеки, яка включає боєприпаси для систем ППО, може підбадьорити росіян і поставити під загрозу українські міста

Масштаби атаки підтвердили те, чого багато хто місяцями боявся в Україні - Росія протягом осені зберігала свої ракетні запаси для масованих атак взимку. У Києві попередили, що призупинена допомога США у сфері безпеки, яка включає боєприпаси для систем ППО, може підбадьорити росіян і поставити під загрозу українські міста.

Україна отримує скромний пакет озброєнь від США, поки Конгрес не погодиться дати більше.

За словами Зеленського, росіяни застосували балістичні ракети, крилаті ракети та дрони. На відміну від минулого року, вдосконалені системи ППО України, надані Заходом, які тепер включають системи Patriot, стримали від руйнувань та смертей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Українські ППО збили більшість із 110 ракет, додав президент. Минулого року українці зазнавали втрат і руйнувань, коли Росія неодноразово пробивала їх енергомережі.

Близько 18 бомбардувальників здійснили запуски ракет, повідомили у ВПС України. Головнокомандуючий Валерій Залужний повідомив, що збили 87 ракет і 27 ударних дронів зі 158.

Ці атаки, спрямовані на виснаження посиленої ППО України. Ударів завдали по всій країні, від Львова до Одеси, Києва, Харкова та Дніпра. Речник ВПС України Юрій Ігнат заявив, що ніколи не було такої кількості цілей одночасно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"Цього разу ми побачили велику кількість ракет. Екран був практично червоний - монітори. Вони летіли по всій країні обхідними шляхами. Деякі ракети літали по колу, а потім до цілі", - сказав Ігнат.

Щонайменше 12 людей по країні загинули в результаті атаки, понад 75 поранені. Серед постраждалих будівель – торговий центр у центрі Дніпра та сусіднє пологове відділення, завод у центрі Києва, у Львові пошкоджено 13 житлових будинків і три школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Ігнат сказав, що незрозуміло, у що саме цілили росіяни, бо деякі ракети були перехоплені українською ППО, а пошкодження завдані осколками, що впали.

"Якщо потрапити в летючу ракету, то це велика маса металу, горить ракетне паливо. Вибухівку теж можна не підірвати. Тож коли уламки ракети падають, це може мати серйозні наслідки на землі. Робота ППО, навіть якщо вона успішна, все одно може мати серйозні наслідки", - сказав Ігонат.

"Три сценарії війни в Україні в 2024 році", ВВС, Велика Британія

Війна в Україні вступає в третій календарний рік. Лінія фронту майже не змінилася за останні кілька місяців, але чи може перебіг війни змінитися у 2024 році?

Президент Зеленський визнав, що український цьогорічний наступ не мав того успіху, на який він сподівався. Росія все ще контролює близько 18% території України.

Барбара Занчетта, аналітикиня із відділу вивчення війни Королівського коледжу Лондона вважає, що перспективи закінчення війни в Україні залишаються похмурими. Порівняно з цим часом минулого року Володимир Путін сильніший у політичному плані, ніж у військовому.

Результат війни залежить від політичних рішень, прийнятих за тисячі кілометрів від центру війни - у Вашингтоні та Брюсселі

Ситуація на полі бою залишається невизначеною. Останнім часом наступ України зупинився. Але російського прориву теж немає. Більш ніж будь-коли, результат залежить від політичних рішень, прийнятих за тисячі кілометрів від центру війни - у Вашингтоні та Брюсселі.

Вражаюча демонстрація єдності Заходу в 2022 році, яка тривала протягом 2023 року, починає коливатися. Пакет оборонної допомоги США став заручником того, що президент Джо Байден справедливо назвав "дрібною політикою" у Вашингтоні. Майбутнє економічної допомоги від ЄС залежить від позиції Угорщини.

Автор: East News
  Українські військові в Запорізькій області
Українські військові в Запорізькій області

Коливання в західних столицях підбадьорили Путіна. Його останні публічні виступи та зухвалі заяви демонструють, що, з його точки зору, Росія в цій довгій війні перемагає. Отже, чи вистачить у Заходу сил і витривалості продовжувати протистояти Путіну та всьому, що він представляє?

Рішення ЄС розпочати переговори про членство України та Молдови - не просто символічний жест. Це означає продовження підтримки Києва, бо майбутнє України в Євросоюзі було б неможливим за повної перемоги Росії.

У Вашингтоні повна зміна політики малоймовірна. Хоча спокусливо зобразити сценарії кінця світу для допомоги від США, оскільки рейтинг Дональда Трампа зростає в опитуваннях, колишній президент, попри всі свої театральні жести, не вивів Америку з НАТО в 2016 році. Він не зміг би самотужки змінити 75-річну американську історію - тривале трансатлантичне партнерство.

Автор: East News
  Українські військові в Запорізькій області
Українські військові в Запорізькій області

Це не означає, що останні тріщини в західному таборі не повинні насторожувати. Для Заходу, а отже і для України 2024 рік буде складнішим. Для демократій довгостроковий консенсус щодо підтримки країни у війні завжди був складнішим, ніж для автократів, які не мають відповідальності перед населенням.

Хоча ймовірно, що війна триватиме протягом 2024 року, вона не може тривати безконечно довго.

Через нерішучість Заходу, що підбадьорює Росію, і за відсутності державного перевороту чи проблем зі здоров'ям, які призведуть до смерті Путіна, єдиним передбачуваним результатом буде врегулювання шляхом переговорів, від якого поки що обидві сторони продовжують відмовлятися.

Автор: East News
  Люди в Часовому яру, біля Бахмута
Люди в Часовому яру, біля Бахмута

Майкл Кларк, колишній генеральний директор британського Королівського інституту об'єднаних служб вважає, що 2023 рік ознаменував повернення до індустріальної війни.

Війна індустріальної епохи схиляє значні частини, а в деяких випадках цілі економіки, до пріоритетного виробництва військових матеріалів. Оборонний бюджет Росії з 2021 року зріс втричі й наступного року поглине 30% державних витрат.

Це зробить війну в Україні тривалішою та більш травматичною справою, ніж усе, що було відомо Європі з середини ХХ століття. 2024 рік покаже, чи здатна та чи готова Росія та її постачальники в Північній Кореї та Ірані, або Україна та її західні спонсори задовольнити жахливі вимоги індустріальної війни.

Автор: East News
  Люди в Часовому яру, біля Бахмута
Люди в Часовому яру, біля Бахмута

Було б неправильно говорити, що лінії фронту в Україні зайшли в глухий кут, але обидві сторони здатні воювати одна проти одної до безвиході, намагаючись взяти на себе стратегічні ініціативи.

Російські війська можуть знову спробувати просунутися по всьому фронту. Принаймні, щоб захопити увесь Донбас. Україна спробує використати успіх, якого досягла у відновленні контролю над західною частиною Чорного моря та життєво важливим торговим коридором до Босфору. Київ також спробує влаштувати російським окупантам більше військових сюрпризів, щоб вивести їх із рівноваги на деяких ділянках.

Росії бракує обладнання і підготовлених кадрів, щоб розпочати стратегічний наступ раніше весни 2025 року

Росії бракує обладнання і підготовлених кадрів, щоб розпочати стратегічний наступ раніше весни 2025 року.

Україні потрібні західні фінанси та військова підтримка, щоб утримати позиції на фронтах протягом 2024 року. Водночас вона теж нарощує внутрішню силу, щоб створити умови для серії визвольних наступів у майбутньому.

Війна індустріальної доби - це боротьба суспільств. Те, що відбувається на полі бою - лише симптоми цієї боротьби.

Військовий перебіг цієї війни у 2024 році визначатиметься у Москві, Києві, Вашингтоні, Брюсселі, Пекіні, Тегерані та Пхеньяні більше, ніж в Авдіївці, Токмаку, Краматорську чи на будь-якому іншому спустошеному полі бою уздовж лінії фронту.

Росія в 2024 році зробить усе, щоб утримати те, що окупувала, використовуючи час для зміцнення оборони, сподіваючись, що Захід втратить бажання підтримувати Україну

Росії бракує проривної спроможності захопити Україну, і вона зробить усе, щоб утримати те, що зараз окупувала, використовуючи час для зміцнення своєї оборони, водночас сподіваючись, що Захід втратить бажання підтримувати Україну.

Україна не зупиниться. Вона бореться за виживання і розуміє, що зробить РФ, якщо вона зупиниться. Більше країн Європи зараз говорять про необхідність посилити допомогу, бо стурбовані тим, що США слабшають у своїй рішучості. Однак очікую, що на початку нового року Америка ухвалить пакет допомоги, який Конгрес відклав у грудні.

Україна в найближчі місяці спробує відновити підрозділи, виснажені місяцями боїв, удосконалить систему призову, збільшить виробництво зброї і боєприпасів, покращить здатність діяти проти потужних засобів РЕБ Росії. До початку літа вперше зможе використати F16, які покращать її здатність протистояти російській авіації та посилять ППО.

Автор: East News
 

Найбільш стратегічно важливою частиною України, окупованою Росією, є Крим, який можна назвати "вирішальною територією".

Україна зробить усе, щоб далі тиснути на росіян і зробити їх неспроможними використовувати флот в Криму. Українці вже довели це. Маючи лише три британські крилаті ракети Storm Shadow, змусили командувача ЧФ РФ вивести третину флоту з Севастополя.

Українцям бракує необмежених ресурсів, особливо артилерійських снарядів і високоточної зброї великої дальності. Але російські солдати в гіршому стані. Війна - це випробування волі та логістики. Російська логістична система крихка і знаходиться під постійним українським тиском.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що після різдвяних канікулів Конгрес США має вирішити долю $61 млрд Україні, які стали заручниками волі частини республіканців у Палаті представників. Доля пакета багато в чому залежить від рішення спікера Палати Майка Джонсона. ЄС має більше зробити для озброєння та перемоги України, бо інакше на Європу чекають нові війни.

Зараз ви читаєте новину «Три сценарії війни в Україні в 2024 році: що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі