вівторок, 17 березня 2009 11:21

Студенти склали власний рейтинг ВНЗ України

Студенти склали власний рейтинг ВНЗ України

Студенти столиці вирішили створити власний альтернативний рейтинг ВНЗ, головним критерієм у якому виступав не рівень професури, матеріально-технічний стан або інші тривіальні стандарти, а увага й повага університетів та інститутів до студента як до людини.

Це дослідження здійснювала Студентська рада Києва, що є добровільним об"єднанням органів студентського самоврядування всіх ВНЗ столиці. Проводять його вже вдруге, і двічі поспіль жоден вуз не зміг набрати достатньої кількості балів для того, щоб посісти перше місце.

У цьому проекті акцент робили на наявність базових прав студента як споживача в системі освіти, ефективності й незалежності органів студентського самоврядування та демократичності студентських ЗМІ. Ці три критерії й визначали місце навчального закладу в перегонах престижу.

Рейтинг найбільш "студентських" ВНЗ вийшов досить нестандартним. У першу чергу, що відзначили представники Студентської ради Києва, – перше місце не дісталося нікому. За трьома основними критеріями можна було набрати максимум 33 бали. 25 балів були мінімумом для того, щоб стати першим, але на жаль...

Усі вже давно звикли до провідних позицій найстарших навчальних закладів України, тобто до постійних перемог у таких рейтингах НаУКМА й Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Однак цього разу корифеїв обійшов приватний вуз, і ним став Університет економіки й права "КРОК", який і посів місце. НаУКМА та Київський національний університет імені Тараса Шевченка опинилися на третьому і четвертому місцях відповідно.

Відразу після щільної трійки розташувалась Українська академія бізнесу та підприємництва. КПІ отримав шосту позицію, а відомий на весь світ, чи принаймні на весь СНД Національний медичний університет імені А. А. Богомольця – тільки дев"ятий, після Національного університету біоресурсів і природокористування України та Європейського університету. Замикає топ-10 Академія муніципального управління.

Як повідомлялося, 2008 року ЮНЕСКО назвало 200 найкращих університетів України.

За допомогою визнаної в світі методики рейтингування експерти ЮНЕСКО оцінили науково-педагогічний потенціал, якість підготовки студентів, міжнародну діяльність і визнання українських ВНЗ за кордоном за станом на кінець 2007 року.

Рейтинг очолив Національний технічний університет України "Київський політехнічний інститут" (НТУУ "КПІ"). На друге місце опустився лідер рейтингу 2006 року Київський національний університет імені Тараса Шевченка. З одинадцятого на третє місце піднявся Національний медичний університет ім. Олександра Богомольця. Далі йдуть
Національний університет "Києво-Могилянська академія", Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Національний аграрний університет, Національна юридична академія імені Ярослава Мудрого, Національний лісотехнічний університет України. Замикає десятку лідерів рейтингу Донецький національний університет.

Між тим, 2008 року відповідно до рішення Державної акредитаційної комісії було анульовано ліцензії та припинено освітню діяльність 37 ВНЗ України.

Зокрема, ліценції втратили такі вищі навчальні заклади:

1. Відкритий міжнародний університет розвитку людини "Україна": Кременчуцька філія, Херсонська філія, Миколаївський міжрегіональний інститут розвитку людини, Сумський гуманітарний інститут, Броварська філія, Васильківська філія, Полтавський інститут економіки і права, Карпатський інститут підприємництва (м. Хуст), Вінницький соціально-економічний інститут, Рівненський інститут, Дніпропетровська філія, Запорізька філія.
2. Галицький інститут (у формі товариства з обмеженою відповідальністю).
3. Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України (Дніпропетровська філія).
4. Державна академія статистики, обліку та аудиту Держкомстату України (Чернівецька філія).
5. Донбаська державна машинобудівна академія (НКЦ у м. Макіївка) та багато інших.

За матеріалами rate1.com.ua, Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Студенти склали власний рейтинг ВНЗ України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі