вівторок, 26 жовтня 2010 13:55

Сорос пропонує ударити по наркобаронах легалізацією марихуани

Сорос пропонує ударити по наркобаронах легалізацією марихуани

У своїй статті у Wall Street Journal відомий американський бізнесмен Джордж Сорос пояснив, чому він виступає за легалізацію марихуани, пише "Дело".

Наводимо текст публікації.

Наші закони, які стосуються марихуани, явно завдають більше шкоди, ніж мають яку-небудь користь.

Криміналізація марихуани не завадила їй стати найбільш широко використовуваною незаконною речовиною в Сполучених Штатах і багатьох інших країнах.

Її результатом стали масштабні витрати і негативні наслідки.

Правоохоронні органи сьогодні витрачають мільярди доларів платників податків щорічно, намагаючись домогтися дотримання цієї заборони, яку неможливо виконати. Приблизно 750 тис. арештів, які вони здійснюють щорічно за зберігання невеликих кількостей марихуани, становлять понад 40% всіх арештів, пов'язаних з наркотиками. Регулювання і оподаткування марихуани одночасно заощадить платникам податків мільярди доларів, які витрачаються на потреби правоохоронців, і забезпечить при цьому багато мільярдів доларів доходу щорічно.

Воно також призведе до скорочення злочинності, насильства і корупції, пов'язаних з наркотичними ринками, та порушень громадянських свобод і прав людини, які відбуваються, коли велика кількість за інших обставин законослухняних громадян арештовуються. Поліція могла б замість цього зосередити увагу на серйозних злочинах.

Расова нерівність, яка є невід'ємною частиною політики заборони марихуани, не може ігноруватися. Афро-американці не частіше, ніж інші американці використовують марихуану, але вони в три, п'ять чи навіть 10 разів частіше, залежно від міста, заарештовуються за її зберігання. Я згоден з Алісою Хаффман, президентом Каліфорнійського відділення Національної асоціації сприяння прогресу кольорового населення (NAACP), коли вона говорить, що, попадання в систему кримінального правосуддя завдає більше шкоди для молодих людей, ніж сама марихуана. Надання мільйонам молодих американців постійного запису про арешт за наркотичний препарат, який може слідувати за ними все життя, нікому не потрібен.

Расові забобони також допомагають пояснити походження заборони марихуани. Коли Каліфорнія й інші штати США вперше вирішили (між 1915 і 1933) встановити кримінальну відповідальність за марихуану, основна мотивація базувалася не на науці чи піклуванні про суспільне здоров'я, а на упередженні та і дискримінації щодо іммігрантів з Мексики, які постійно палили "траву-вбивцю".

Хто отримує найбільш суттєву вигоду від збереження незаконного статусу марихуани? Найбільші бенефіціари - це найбільші злочинні організації в Мексиці і в інших місцях, які заробляють мільярди доларів на рік на цій незаконній торгівлі, і які швидко втратять свої конкурентні переваги, якщо марихуана стане легальним звичайним продуктом. Деякі стверджують, що вони тільки перейдуть на інші незаконні підприємства, але вони з більшою ймовірністю будуть ослаблені, будучи позбавлені легкої наживи, яку вони отримують від марихуани.

Саме це було якраз однією з причин того, що в Латинській Америці Комісія з наркотиків та демократії включила декриміналізацію маріхуани до списку своїх рекомендацій щодо реформування політики боротьби з наркотиками в Північній і Південній Америки. Як і багато батьків, бабусь і дідусів, я турбуюся про молодих людей, у яких є неприємності з марихуаною й іншими наркотиками. Найкраще рішення проблеми - це чесна і ефективна "наркотична" освіта. Багато досліджень свідчать, що підлітки мають більш легкий доступ до марихуани й інших наркотиків, ніж більшість дорослих, і часто їм простіше купити марихуану, ніж алкоголь. Легалізація марихуани може полегшити купівлю дорослими марихуани, але це навряд чи зробить її більш доступною для молодих людей. Я б краще вкладав кошти в ефективну освіту, ніж неефективні арешти і позбавлення волі.

Нагадаємо, Джордж Сорос є головою Soros Fund Management і засновником Open Society Foundations.

Раніше Gazeta.ua повідомляла, що з подібною ініціативою виступив авторитетний учений-медик Робін Рум. У своїй статті він розкритикував антинаркотичне законодавство, що забороняє вільний продаж марихуани. За його даними, з 1981 по 2002 рік обсяг коштів, що виділяються урядом США на боротьбу з незаконним обігом наркотиків збільшився в 18 разів і досяг 18 мільярдів доларів на рік.

Зараз ви читаєте новину «Сорос пропонує ударити по наркобаронах легалізацією марихуани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі