пʼятниця, 12 червня 2009 13:27

Севастопольці намагались штурмувати командування ЧФ Росії (ФОТО)
7

Вчора в Севастополі біля 4-ї годинидня, у парадного входу до Будинку офіцерів Чорноморського флоту (БОФ) російські військовослужбовці застосували фізичну силу до декількох жителів міста з числа людей, які стали жертвами невиконання Будівельним управлінням (БУ) ЧФ РФ договірних зобов"язань по введенню в експлуатацію в місті-герої комерційного житла.

Дізнавшись про те, що після обіду в залі БОФу представники командування російського Чорноморського флоту святкують День Росії, обдурена російськими військовими будівельниками група севастопольців з 30 людей спробувала пройти в хол будівлі і вже там, як заявили протестуючі, "дочекатися виходу адміралів зі свята". Проте зустріч з вищими чинами ЧФ РФ не відбулася: центральний вхід в будівлю перегородила оперативно виставлена чергова служба, якою командував офіцер в званні майора.

Всі спроби обурених севастопольців увійти до холу БОФу були присічені активними діями військовослужбовців, які силою відтіснили цивільних людей від вхідних дверей будівлі. Пізніше, на підмогу черговій службі прийшли морські піхотинці. Представники МВС України в Севастополі, намагаючись, мабуть, розрядити ситуацію, відтягували протестуючих за руки. Гучна словесна перепалка тривала близько чверті години. Обдурені пайовики нарікали на те, що вже два роки не можуть достукатися ні до вищих чинів ЧФ, ні до керівництва Міноборони Росії.

- Нас не пускають в БОФ: говорять, військовий об"єкт. Як же так? Адже він завжди був відкритий для городян. В нім проводяться концерти, різні заходи. І ось раптом, в одну мить, БОФ став військовим об"єктом, обурена одна із забудовників Наталія Капінос. - Це прийом, щоб не ставити адміралів, що святкують День Росії, в незручне положення. Адже нас обдурили на сотні тисяч доларів. І при цьому у командування ЧФ немає совісті вийти до народу. Коли ж ми приходимо, нас зустрічають майори; спочатку відтісняють, не дають увійти в БОФ, а потім сміються в очі. У цих - російських - офіцерів просто немає совісті. Україну звинувачують в несплаті за газ: але ж сплатили вчасно. Хай тепер вони з нами розрахуються - житло за наші гроші вчасно здадуть!

Інциденту біля Будинку офіцерів передувала ще одна сутичка. Вона виникла годиною раніше біля штабу ЧФ, що на сусідній з БОФом вулиці. Після безрезультатного звернення до ... морських піхотинців, які охороняли російський штаб, один з лідерів групи обдурених пайовиків 60-річний Олександр Добровольський вихопив балончик з фарбою і почав швидко викреслювати на асфальті перед КПП штабу "ДЕ НАШІ КВАРТИРИ?". У цей момент міліціонери спробували перервати незаконну, на їх думку, акцію по нанесенню "граффіті" на асфальт. Почалася боротьба: тепер уже цивільне "міні-оточення" намагалося дати своєму лідерові можливість дописати балончиком на асфальті.

- Я доведений до відчаю. Я продав квартиру, віддав військовим будівельникам ЧФ валюту. Мені ніде жити, пояснив свій вчинок Олександр Добровольський. - Будівництво чотирьох будинків по вулиці Астана Кесаєва було розпочате в 2005 році, і відповідно до договорів повинно було завершитися в 2007. Ми повірили російській будівельній структурі, але нас обдурили: житло недобудоване. Більш того, заступник командуючого ЧФ з будівництва генерал-майор В"ячеслав Кім сказав нам, що він не знає, де гроші і додав: "Яка вам різниця, коли закінчиться будівництво - в 2009 році або пізніше?". Але ми все одно апелюємо до командування ЧФ з надією, що воно вплине на підпорядковану йому будівельну структуру. Проте біля штабу ЧФ нас зустрічають не представники командування, а озброєна морська піхота. А ще ми - обдурені пайовики - обурені тим, що під час чергового раунду російсько-українських переговорів високого рівня по проблематиці перебування ЧФ на території України, обговорюється все, у тому числі і борги БУ ЧФ перед Пенсійним фондом міста, але взагалі - ніякої мови про обдурених в результаті комерційної діяльності БУ ЧФ забудовниках.

Нагадаємо, історія конфлікту бере свій початок в 2007 році, коли БУ ЧФ, заздалегідь узявши оплату у валюті у без малого двох сотень людей, в зазначений в договорі термін так і не здало в експлуатацію готове житло. Мова про чотири багатоповерхові будинки на вулиці Астана Кесаєва, два з яких готові на 95%, але вимагають "фінальних" вкладень. Цей - "фінальний" - чинник, за словами забудовників двох майже готових корпусів, і стримував їх "бойовий запал" протягом двох останніх років. Але переговори, які два місяці тому були підкріплені колективним листом-зверненням до президента Російської Федерації Медведєву, прем"єр-міністра Путіна, міністра оборони Сердюкова, на думку обдурених севастопольців, результату не принесли.

Уповноважені російські офіцери, які періодично заспокоюють обурених інвесторів, запевняють, що справу з дофінансуванням недобудованого житла, що знаходиться на розгляді командування ВМФ Росії в Москві, "рухається у бік виділення грошей на завершення будівництва". Але ці обіцянки, за словами пайовиків, тягнуться вже місяці: людей, які вплуталися, в будівельну авантюру ЧФ, це не влаштовує. Як повідомив один з інвесторів Сергій Нікулін, на його недавній запит в Секретаріат президента України з приводу невиконання Будівельним управлінням (БУ) ЧФ РФ договірних зобов"язань, він отримав офіційну відповідь, що запит групи севастопольських громадян переданий на розгляд в МЗС України.

За матеріалами: Новий Севастополь.

Зараз ви читаєте новину «Севастопольці намагались штурмувати командування ЧФ Росії (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі