вівторок, 09 січня 2024 17:26

Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після радянського судилища

Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після радянського судилища
9 січня минуло 100 років від дня народження Сергія Параджанова. Фото: Facebook.com/parajanov

Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам'яті 20 грудня реабілітувала українсько-вірменського режисера Сергія Параджанова через 50 років після вироку від влади СРСР.

Про це 9 січня, у 100-річчя від дня народження митця, повідомив директор УІНП Антон Дробович.

"Історична правда перемагає забуття і репресії. А також зʼявляється надія, що згодом будуть розглянуті й інші складні та резонансні справи українських дисидентів, яких судили в СРСР як за політичними, так і за сфабрикованими загальнокримінальними статтями", - сказав Дробович.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арештована коляда: 50 років тому КГБ ганявся за українцями, які святкували Різдво

Сергій Параджанов - українсько-вірменський режисер, сценарист, художник. Народився у Тбілісі, Грузія, а до України потрапив за розподілом після навчання у виші, пишуть "Суспільне".

Параджанов поклав початок "українському поетичному кіно".

1964 року презентував фільм "Тіні забутих предків", який зняв за мотивами твору Михайла Коцюбинського. Прем'єра фільму у кінотеатрі "Україна" стала актом протесту української творчої інтелігенції проти репресій, що відбувалися у СРСР.

1973 року влада СРСР звинуватила Параджанова в "українському націоналізмі та гомосексуалізмі" та засудила на п'ять років таборів суворого режиму.

Після звільнення з в'язниці Параджанову заборонили мешкати в Києві, тому він оселився у Тбілісі й певний час жив із продажу антикваріату.

Помер у 1990 році від раку легенів, незадовго після того, як переїхав до Вірменії та отримав можливість працювати на "Вірменфільмі".

Важливі кінороботи Параджанова - "Андрієш", "Перший хлопець", "Українська рапсодія", "Квітка на камені", короткометражки "Думка", "Золоті руки", документальна стрічка про Наталію Ужвій, "Київські фрески".

У 2021 році Київський апеляційний суд скасував заборону на поширення книжки "Справа Василя Стуса". Перед цим колишній нардеп Віктор Медведчук подавав позов до суду, яким вимагав заборонити розповсюдження видання.

1980 року поета Василя Стуса засудили до тюремного заслання. Тоді радянська влада призначала Стусу адвокатом Медведчука.

Зараз ви читаєте новину «Сергія Параджанова реабілітували через 50 років після радянського судилища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі