субота, 23 липня 2022 23:10

Психологиня назвала головну помилку людей у боротьбі з тривожністю

Психологиня назвала головну помилку людей у боротьбі з тривожністю
Психолог дала поради, як ефективно побороти тривожність. Фото: t.me/psy_support

Один з неробочих способів знизити рівень тривожності – приймати антидепресанти та інші препарати без показань профільного лікаря.

Про це пише у Telegram "Психологічна підтримка" психологиня Ольга Котляр.

"Пігулки, як і алкоголь, цигарки, можна вважати уникливою формою розв'язання справжніх проблем свого психічного здоров'я", – зазначила вона.

Сподіватися, що завдяки курсу таблеток тривожність стабілізується і почуття безпеки з'явиться згодом марно. Будь-який препарат працює із симптомом, а не з його причиною, наголосила Котляр.

"Наприклад, у жінки проблеми зі спиною більше ніж 10 років через міжхребцеву грижу. Вона йде в магазин і купує хороший матрац на ліжко. Частково вона може вплинути на відчуття болю у спині. Але більше в емоційному планові. Завдання – довідатися, чому з'явилися проблеми зі спиною? І тільки потім, розуміючи причину, шукати рішення", – пояснила психологиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Психологиня дала поради чоловікам, як зберегти стосунки під час війни

Зауважила, що правильно підібраний антидепресант знижує тривожність до певного рівня з метою знайти адекватне рішення та аналіз проблеми.

"Це означає, що дуже важливо скористатися вашим станом для того, щоб запустити процес дослідження, допомоги організму в пошуку причинно-наслідкового зв'язку", – написала Котляр і додала, що зробити це на практиці допоможе професійний спеціаліст.

"Часто запитують: а терапія платна? Терапія, як і будь-які консультації щодо вашого здоров'я, повинна коштувати гроші. Насамперед тому, що, коли людина не оплачує якусь послугу, вона нічого не змінює у своєму житті", – пояснила психологиня.

Для розв'язання психологічних проблем Котляр радить:

- визнати, що є проблеми зі сном, апетитом, емоційним станом;
- не ставити самому собі діагноз, оскільки це найчастіше відбувається;
- записатися на прийом до психолога, психотерапевта або невролога;
- розібратися разом із фахівцем із вашим станом для розв'язання питання.

"Хороший фахівець зрозумілою мовою пояснить вам суть проблеми та навчить самостійно її вирішувати. Якщо призначили препарати та роботу із психотерапевтом – значить, одне без іншого не працює", – наголосила Котляр.

Депресія під час воєнних дій також може бути через "провину вцілілого". Люди себе звинувачують, що вижили, а інші померли. Виникають перепади настрою, дратівливість, головний біль, безсоння, нудота та прискорене серцебиття. Людина може умисно вдарятися об усі поверхні, щоб підсвідомо нашкодити собі.

Зараз ви читаєте новину «Психологиня назвала головну помилку людей у боротьбі з тривожністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі