четвер, 24 березня 2022 00:30

Провина вцілілого спричиняє депресію

— На початку війни в людей була паніка, а вже через місяць почалася депресія. Вона супроводжується зневірою та опусканням рук, — каже Вероніка Саліванчук, 52 роки, психолог із Рівного. — Воєнна депресія відрізняється від осінньої. Цю треба перемагати рухом.

Щоб вивести себе із цього стану, треба діяти попри зневіру. Замість ховатися в куток, слід щось робити. Фізична активність знижує рівень стресу. Не заси­джуйтеся вночі перед телевізором. Висипайтеся, щоб були сили для боротьби з апатією.

— Не переглядайте новини постійно. Налаштуйте сповіщення про повітряну тривогу на телефоні, а решту новин перевіряйте раз на годину. Не забувайте про воду. Зневоднення погіршує роботу серця, мозку та нирок.

Депресія під час воєнних дій також може бути і через провину вцілілого. Люди себе звинувачують, що вижили, а інші померли. Виникають перепади настрою, дратівливість, головний біль, безсоння, нудота та прискорене серцебиття. Людина може умисно вдарятися об усі поверхні, щоб підсвідомо нашкодити собі.

— Часто чую від жінок, які встигли виїхати в безпеку, що почуваються зрадницями. Їм здається, що вони могли б вплинути на ситуацію. Їм наголошую — допомогти можна звідусіль. Наприклад, розповсюджувати інформацію, координувати волонтерів, перевозити людей, плести сітки, готувати обіди.

Людина має прийняти роль, в якій опинилася. Якщо це багатодітна мати, то її основне завдання — захищати сім'ю. А далі йде допомога Україні та військовим.

— Тут не працюють поради покричати чи поплакати. Вони доречні лише в мирний час. В умовах війни не треба налягати на емоції. Лише на тверезий розум та розставлення всього на свої місця.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Провина вцілілого спричиняє депресію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі