пʼятниця, 11 листопада 2016 05:45

"Не можна чекати, поки катаракта перейде у важку стадію"
2

Сучасний спосіб хірургічного лікування може бути використаний на будь-якій стадії зрілості катаракти
Фото: ФОТО З САЙТА www.centr-zory.com.ua
Тетяна Д’яконова: ”Щоб зрозуміти, як бачить людина з катарактою, достатньо подивитися крізь поліетиленовий пакет або каламутне скло”

— Людина може все життя бачити прекрасно — і раптом починає сліпнути. Катаракта — помутніння кришталика. Розвивається як на тлі хронічних захворювань, так і в здорової людини. Тому важливо звертатися в медзаклади, де фахівці визначать причину і якісно нададуть допомогу, — говорить Тетяна Д'яконова, офтальмолог вищої категорії, головний лікар офтальмологічного центру "Іріс" в Полтаві.

Які причини появи катаракти?

— Недуга буває різних видів. Наприклад, вікова, або стареча. З віком хімічний склад кришталика змінюється. Після 60 років якісь помутніння є практично в кожної людини. Все залежить від того, як починає мутніти кришталик. Якщо з периферії — зір тривалий час залишатиметься нормальним. Якщо з центру ока — погіршуватиметься швидше. Щоб зрозуміти, як бачить людина з катарактою, достатньо подивитися крізь поліетиленовий пакет або каламутне скло.

Молодих людей це стосується?

— У ранній віковій групі причиною катаракти може бути вплив ультрафіолетового або інфрачервоного опромінення. Або іонізуючої радіації — в тих, хто мав контакт із радіоактивними речовинами. Також хвороба настає від отруєння солями важких металів.

Є ускладнені катаракти, які виникають на тлі хронічних захворювань. Найпоширеніша з них — цукровий діабет. Провокують катаракту й інші хвороби очей: увеїти — запалення судинної оболонки ока, короткозорість високого ступеня, глаукома тощо. Помутніти кришталик може також унаслідок травм: контузії, поранень, ураження електричним струмом.

Які симптоми катаракти?

— Спочатку може бути поліпшення зору на близькій відстані. В усіх людей після 40 років розвивається вікова далекозорість: в далину бачать добре, поблизу — гірше. Людина користується окулярами для читання і раптом помічає, що добре бачить без них. Це може бути ознакою катаракти. Бо при помутнінні кришталик може змінювати форму і кривизну. Розвивається так звана короткозорість кришталика, яка й дає людині можливість деякий час добре бачити на близькій відстані.

Інший симптом — засвічування, коли хворі при яскравому освітленні або на сонці починають бачити гірше, а в сутінках — краще.

Однак основна ознака — це прогресуюче падіння зору.

Як лікують катаракту?

— Виділяють чотири ступеня зрілості катаракти: початкова, незріла, зріла, перезріла.

На початку помутніння кришталика мінімальне, зір може бути високим. Саме на цій стадії лікування зазвичай буває консервативним. Лікар призначає вітамінні краплі. Вони сповільнюють розвиток катаракти, однак не поліпшують прозорість кришталика. А отже, не можуть вилікувати хворобу, яка прогресуватиме швидше чи повільніше.

Коли зір значно погіршується і катаракта переходить у незрілу або зрілу форму — потрібна операція. Хочу підкреслити: на сьогодні це єдиний ефективний спосіб позбутися катаракти. Мутний кришталик видаляють та імплантують штучний прозорий.

Не можна чекати, поки хвороба перейде у важку стадію. Бо з її розвитком кришталик набухає, збільшується, тканини розкладаються й утворюють токсичні речовини, які отруюють око. Це може призвести до ускладнень.

На якій стадії захворювання рекомендована операція?

— Сучасний спосіб хірургічного лікування може бути використаний на будь-якій стадії катаракти. Немає потреби чекати роками, поки кришталик повністю помутніє. Перезріла катаракта дуже часто викликає підвищення внутрішньоочного тиску, розрив зв'язкового апарату. Це значно ускладнює операцію і впливає на її результат. Тому зараз рекомендують замінювати кришталик на ранніх ­стадіях. Якщо вам поставили діагноз "катаракта" — необхідно робити операцію невідкладно.

Як вона проходить?

— Найбільш ефективним хірургічним методом є імплантація гнучкої інтраокулярної ­лінзи — штучного кришталика. Вона має діаметр усього 5–6 міліметрів. Виконує функцію природного кришталика ока, тобто формує чітке зображення на сітківці. Саме цей метод ми застосовуємо в офтальмологічному центрі "Іріс". Операція виконується під мікроскопом. Спеціальним мікроінструментом хірург робить прокол в оці розміром до 2 міліметрів. На такий розтин не потрібно накладати шви. Усі етапи операції контролює комп'ютер. Проводимо її під місцевим знеболюванням без уколів, використовуємо лише спеціальні краплі. При неускладненій катаракті процедура займає 10–15 хвилин. Після короткого відпочинку пацієнт іде додому.

Яка функція штучного кришталика?

— Гострота зору після операції багато в чому залежить від того, яку лінзу імплантували хворому.

У нашому центрі ми використовуємо інтраокулярні асферичні лінзи останнього покоління. Їх імплантують в око через прокол усього 1,8 міліметра. Мають асферичну оптику, що практично виключає спотворення зображення. Також забезпечують контрастний, чіткий зір навіть при поганому освітленні. За весь час вживлення цих лінз у нас не було жодного ускладнення.

Наш центр оснащений найсучаснішим обладнанням для діагностики і лікування очних захворювань, зокрема катаракти. Ми приймаємо пацієнтів без направлень.

Тетяна Д'яконова зробила понад 20 тисяч операцій

Тетяна Д'яконова раніше була головним офтальмологом Луганська. Зараз ­оперує в медзакладах кількох областей. Крім лікування катаракти, в клініці "Іріс" пропонують ще такі послуги: лазерне і хірургічне лікування глаукоми, терапев­тична корекція зору в дітей PARAGON (США), лазерне лікування сітківки при цукровому діабеті. Клініка "Іріс" ­почала свою роботу в 2016 році.

Офтальмологічний центр "Іріс" розташований за адресою: м. Полтава, вул. Миколи Дмитрієва, 6-д (на території Полтавської центральної районної лікарні).

Попередньо записатися на консультацію можна за тел.: 69 71 70, 0(66) 19 73 031

Ліц. МОЗ на медичну практику №47 від 28 січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «"Не можна чекати, поки катаракта перейде у важку стадію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі