четвер, 06 вересня 2018 20:23

"Наша автокефалія може викликати ланцюгову реакцію" - митрополит Драбинко про долю РПЦ

"Наша автокефалія може викликати ланцюгову реакцію" - митрополит Драбинко про долю РПЦ
Олександр Драбинко: Ми маємо повне право на самовизначення і визнання з боку інших. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Фактично ми вже маємо автокефалію.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав Олександр Драбинко, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП.

"Ми сформувались як церква. Томос - просто документ, такий собі церковний паспорт. Це офіційне підтвердження того, що можемо вести самостійне церковне життя, яке визнають інші православні церкви. Для України це - визнання зрілості. Є 34-те апостольське правило: у кожної держави має бути церква. Українська помісна церква має бути. Ми маємо повне право на самовизначення і визнання з боку інших", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це пориви совісті" - митрополит Московського патріархату пояснив, чому підтримує автокефалію

До кінця цього року має бути відповідне рішення, вважає мирополит.

"Але ніхто нам конкретно нічого у Константинополі не обіцяв. Не називали точної дати. Ми її вигадуємо самі. Хочемо підвести під свій порядок денний. Гадати - притаманне людський природі. Ставимо якийсь часовий проміжок, намагаємось до нього добігти, а потім розчаровуємось. Коли саме ухвалять рішення - невідомо. Сказали тільки те, що питання взяли до розгляду. Його вивчають", - говорить Олександр Драбинко.

На його думку, без України й Молдови зона діяльності РПЦ сильно звузиться.

"Наша автокефалія здатна викликати ланцюгову реакцію. Це може стати прецедентом. Для російської держави небезпеки немає. Але для її влади, яка використовує церкву як сферу впливу, вона є. Втратить цей важіль. Зменшиться кількість парафій, якими керує Москва", - додає митрополит.

У квітні президент Петро Порошенко й Верховна Рада звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати статус помісної Українській православній церкві. До нього долучилися представники всіх православних церков в Україні: 40 архієреїв Київського патріархату, 12 – Автокефальної церкви і близько десяти – з Московського патріархату. Відкрито про це заявили двоє митрополитів УПЦ МП: Олександр Драбинко і Софроній Дмитрук.

Повне інтерв'ю з Олександром Драбинком читайте у журналі "Країна" від 6 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Наша автокефалія може викликати ланцюгову реакцію" - митрополит Драбинко про долю РПЦ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі