вівторок, 04 вересня 2018 21:46

"Це пориви совісті" - митрополит Московського патріархату пояснив, чому підтримує автокефалію

"Це пориви совісті" - митрополит Московського патріархату пояснив, чому підтримує автокефалію
Олександр Драбинко: Наш духовний центр не може знаходитися в країні-агресорі. Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Автокефалія - це логічне завершення того шляху, що пройшла українська церква.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав Олександр Драбинко, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський УПЦ МП.

"У 1991-му церква отримала права широкої автономії. Все, що ми подолали за роки незалежності, показує: церква визріла, аби бути самостійною. Митрополит Володимир у своєму заповіті писав, що автокефалія і помісний статус увінчають всі наші зусилля. Початок війни став останньою краплею. Наш духовний центр не може знаходитися в країні-агресорі. Досі у нас теж було своє бачення, але війна прискорила все", - говорить він.

Українська церква має стати помісною і рівною сестрою в сім'ї інших церков, вважає митрополит.

"Автокефалія дається якійсь церковній одиниці, бо вона має свою територію, духовні школи й віруючих. Бути незалежною і самокерованою на своїй державній території - це історичне і правильне бажання", - наголошує Олександр Драбинко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Релігієзнавець розповіла, чи приєднається Печерська лавра до Української помісної церкви

Це мої особисті пориви совісті, пояснює він.

"Я був вихований у повній свободі мислення при митрополиті Володимирі. 16 років був його секретарем. Мав доступ до історичної документації. Знаю, що УПЦ МП розглядають як сферу впливу, а не просто релігійну організацію. Тому й озвучую такі речі", - додає митрополит.

У квітні президент Петро Порошенко й Верховна Рада звернулися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати статус помісної Українській православній церкві. До нього долучилися представники всіх православних церков в Україні: 40 архієреїв Київського патріархату, 12 – Автокефальної церкви і близько десяти – з Московського патріархату. Відкрито про це заявили двоє митрополитів УПЦ МП: Олександр Драбинко і Софроній Дмитрук

Повне інтерв'ю з Олександром Драбинком читайте у журналі "Країна" від 6 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Це пориви совісті" - митрополит Московського патріархату пояснив, чому підтримує автокефалію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі