вівторок, 11 травня 2010 15:54

На Закарпатті зацвіла Долина нарцисів (ФОТО)

На Закарпатті зацвіла відома Долина нарцисів. Територія під вузьколистими квітами простягається на 257 гектарів біля села Кіреші Хустського району. Квітне з 1 по 25 травня.

"Окрім нарцисів, у Долині висаджено ще біля 490 видів рослин. Багато з них занесені до Червоної книги", - розповіла Gazeta.ua працівниця заповідника Олена Бабич. Жінка більше 30 років працює тут інспектором. Їй допомагають син і донька.

Нарциси ростуть у заповіднику острівцями. Пік цвітіння випадає на 10-15 травня. За цей час сюди приїжджають десятки тисяч туристів. Цього року в Долині побували вже 15 тисяч відвідувачів, ще стільки ж людей очікують до кінця сезону. Приїжджають з України, Росії, Європи.

"Як потрапили вузьколисті нарциси у долину поблизу Хуста, науковці тільки здогадуються, - відзначила Олена Бабич. - Це могло статися під час льодяникового періоду. Оскільки такі квіти ростуть переважно на висоті 2000 метрів над рівнем моря, а біля Хуста висота сягає усього 200 м. Вузьколисті нарциси є ще на Балканах і в Альпах".

Торік Долина нарцисів страждала від туристів. Ті зривали та витоптували квіти. Цього року працівники біосферного заповідника загородили територію. Щодня Долину охороняють 4 працівників, у вихідні – 10.

"Якщо помічаємо, що хтось зірвав квітку, виписуємо штраф, - каже Бабич. – За одну квітку він сягає 12 гривень. Якщо людина займає високу державну посаду, то сума штрафу збільшується вдесятеро. Але часто туристи-порушники тікають з місця пригоди. Довести вину не завжди вдається".

Щоб потрапити на територію заповідника треба заплатити 2-5 гривень. За виручені від туристів гроші працівники прибирають територію, очищають її від верболозу.

Щороку, коли нарциси відцвітають і скидають насіння, місцеві селяни з Кірешів скошують квіти з травою на сіно худобі.

Фото: Сніжана РУСИН, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті зацвіла Долина нарцисів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі