понеділок, 02 лютого 2009 14:33

Муамар Каддафі обраний новим головою Африканського союзу

Муамар Каддафі обраний новим головою Африканського союзу
Лівійський лідер Муамар Каддафі обраний новим головою Африканського союзу (АС). Учасники саміту АС, що відкрився в понеділок в столиці Ефіопії Аддіс-Абебі вибрали Каддафі на рік замість нинішнього глави - президента Танзанії Джакаї Кіквете.

Минулого року африканські вожді присвоїли лівійському лідерові титул "Короля королів Африки"

Каддафі неодноразово висловлював ідею об"єднання Африки, створення Сполучених Штатів Африки і загального уряду континенту. Минулого року африканські вожді присвоїли лівійському лідерові титул "Короля королів Африки".

На церемонії в лівійському місті Бенгазі більше 200 африканських вождів, султанів, принців, шейхів і мерів міст континенту вручили "полум"яному лідерові лівійської революції" королівський трон, коран XVIII століття століття, страусині яйця, а також золоту корону і традиційне довгополе одіяння чоловіків Західної Африки - бубу.

На форумі, який тепер проводитиметься щорічно, Каддафі закликав вождів чинити тиск на свої уряди, щоб змусити їх прискореними темпами створити Сполучені Штати Африки. Улюблена ідея Каддафі - формування єдиної держави на континенті - відбита і в документах Африканського союзу.

Проте, як стало відомо напередодні, країни Чорного континенту вирішили пригальмувати процес створення Сполучених Штатів Африки. Про це повідомив в неділю поки діючий голова Африканського союзу Джакая Кіквете.

За його словами, учасники саміту домовилися про перейменування на липневому саміті Комісії Афросоюза в Правління АС, у якого буде свій президент і віце-президент, а комісаріати будуть перетворені в секретаріати, розділені по сферах відповідальності.

За словами Кіквете, формування єдиного централізованого уряду зараз порушить суверенність деяких держав Африки. Крім того, для здійснення цієї ідеї у організації має бути більше на це можливостей і відповідний бюджет, визнав глава Афросоюза.

Голова комісії АС Жан Пінг висловив думку, що для створення Сполучених Штатів Африки знадобиться від дев"яти до 35 років.

Саміт АС продовжить свою роботу до 3 лютого. На ньому обговорюватимуться питання необхідності розвитку інфраструктури і протистояння глобальній економічній кризі, а також конфлікти і проблеми в Сомалі, Судані, Зімбабве та Демократичній Республіці Конго, передає ІТАР-ТАРС.

Вперше ідея формування єдиного африканського уряду була висловлена ще на початку 1960-х років. В даний час завзятими прихильниками цієї ідеї є лідер лівійської революції Муамар Каддафі і президент Сенегалу Абдулай Вад. Їм протистоїть інший блок держав на чолі з ПАР, який вважає, що цей проект є недоцільним і далеким від реальності.

Зараз ви читаєте новину «Муамар Каддафі обраний новим головою Африканського союзу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі