середа, 03 лютого 2010 10:52

Кияни судитимуться з ЖЕКами за отримані травми на слизьких дорогах

Кияни судитимуться з ЖЕКами за отримані травми на слизьких дорогах
Кияни почали готувати позови до суду на ЖЕКи та районні влади за слизькі дороги.

За допомогою до юристів з приводу компенсацій за травми, отримані через неприбрані від снігу і криги території, звернулися кияни Єгор Бичков та Станіслав Багрій. Вони вже готують позови до суду.

Так, інцидент з Бичковим стався 29 грудня минулого року в районі станції метро Контрактова площа.

"Було дуже слизько, не посипано, не втримався, впав. Поруч був таксист, який викликав медиків, але я відмовився від госпіталізації. Дружина відвезла додому на таксі. Наступного дня звернувся за допомогою до знайомого травматолога. Як з"ясувалося, у мене перелом гомілки із зсувом. Лікарі пошили мені зв"язки і поставили пластинку, щоб правильно зростався перелом. Зараз сиджу вдома. Гіпс треба носити як мінімум місяць", - розповів Бичков.

Інший постраждалий - Станіслав Багрій, - послизнувся у продуктовому магазині на вулиці Прирічній на Оболоні.

"Там ходиш, як по склу. Дуже невдало впав. Добре, що йшов з друзями, допомогли дістатися додому. Виявилося - закритий перелом великої стегнової кістки. Гіпс мінімум на 1,5 місяця", - каже Багрій.

За підрахунками юристів, Бичков витратив на лікування мінімум п"ять тисяч гривень, Багрій - три тисячі гривень. Це тільки матеріальний збиток, плюс моральний близько п"яти тисяч гривень.

Як стверджують юристи, судові позови планують подати до кінця тижня. Відповідачами будуть комунальники, за якими закріплені ці території, а також районні адміністрації Подолу і Оболоні.

"У випадку з Багрієм подамо позов ще й на керівництво магазину", - відзначили юристи.

За їхніми словами, хоча в потерпілих немає всіх квитанцій про витрати на лікування, зате є фото місць падіння і свідки, які підтверджують, що на цій території взагалі не прибирають. За прогнозами юристів, судовий процес буде тривати близько півроку, але судді в таких ситуаціях, як правило, на боці потерпілого.

У столичних райадміністраціях заявили, що в бюджеті коштів на відшкодування збитків не передбачено.

"Якщо суд вирішить, то держвиконавці повинні розбиратися. В крайньому випадку, може вилучатися майно. Зазвичай такі питання вирішуються біля півроку", - сказали в юридичному відділі Оболонської райадміністрації.

Юристи відзначають, що якщо суд ухвалив відшкодувати збиток, то далі починають діяти держвиконавці. Вони повинні провести фінансовий аудит ЖЕКу чи райадміністрації. І якщо ж грошей у них немає, тоді майно може бути описано. А на відшкодування збитку може піти від місяця до кількох років.

При падінні на кризі юристи радять бути уважними і звертати увагу на деталі. За їхніми словами, на місце інциденту потрібно відразу викликати швидку допомогу, щоб задокументувати факт травмування. Потім бажано взяти контактні телефони у свідків події. Крім того, потрібно обов"язково сфотографувати місце падіння для підтвердження, що територія не посипана піском, а крига не прибрана, а також зібрати всі квитанції, щоб зафіксувати витрати на лікування.

Якщо ж травма вже отримана, а потерпілий вчасно не зорієнтувався і не зібрав необхідні дані для суду, можна пошукати свідків, які підтвердять, що ділянка, де впав постраждалий, систематично не прибирається. Такими людьми можуть стати, наприклад, мешканці сусідніх будинків. Крім того, можна сфотографувати місце події - навіть через тиждень або два, якщо воно буде служити доказом проблеми неприбраної території. Можна також залучити друзів і знайомих, які скажуть, що потерпілий був у лікарні, знаходився вдома у гіпсі, пересувався з допомогою палиці або милиць.

Юристи відзначають, що якщо в медичній довідці не вказано, що людина отримала перелом, або діагноз сформульовано неясно, тоді варто поговорити з лікарями. Медики можуть виступити експертами та роз"яснити, що ця травма у великій імовірності могла бути отримана саме при падінні на слизькому тротуарі.

Нагадаємо, що мер Києва Леонід Черновецький попросив прокуратуру Києва притягнути до відповідальності окремих голів районних державних адміністрацій міста за незадовільну ліквідацію наслідків негоди.

Перелік районів, які звинувачують у поганій роботі з ліквідації наслідків стихії, міськадміністрація визначила за статистикою звернень городян в інформаційно-довідкову службу для киян Call-центр.

Керівників яких саме районів, на думку мера, треба притягти до відповідальності, в міськадміністрації не уточнили.

Як повідомлялося раніше, в січні, Міністерство з питань житлово-комунального господарства рекомендувало киянам, які отримали травми через неприбрані від снігу і криги території, звертатися до суду з позовами до Київської міської державної адміністрації.

ТСН

Зараз ви читаєте новину «Кияни судитимуться з ЖЕКами за отримані травми на слизьких дорогах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі