вівторок, 16 листопада 2010 17:52

Економіст порівняв Україну з алкоголіком, який пропиває гроші

Економіст порівняв Україну з алкоголіком, який пропиває гроші

Міжнародний валютний фонд не дає гроші на розвиток високих технологій. Це не та структура, яка зацікавлена у світлому майбутньому України.

Так на прес-конференції прокоментував рішення МВФ надати Україні другий транш кредиту в рамках угоди stand by заступник директора Інституту світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валерій Новицький.

"Україні важлива країна для МВФ. Якби не було України, фонд би отримував менше грошей. МВФ може щось проконтролювати зовні, але він ніколи не підкаже, що гроші треба використовувати більш ефективно", - упевнений економіст.

Він зазначив, що існує небезпека деградаційної моделі розвитку країни у подальшому.

"Давайте собі уявимо, що Україна - це певна людина. До цієї людини надходять гроші. Це добре? Формально - так. Але якщо нам стане відомо, що всі ці гроші людина пропиває, то всі етичні оцінки повністю змінюються. Чим більше їй дають грошей, тим гірше. Людина губить здоров'я, сім'ю і змушує дітей віддавати її борги. Це ж відбувається в сучасній Україні", - вважає Новицький.

Він зазначив, що Україні з технологічного лідера перетворилася на технологічного аутсайдера. Країна на передостанньому місці в Європі за рівнем доходів населення. За цими показниками тільки Молдова нижче України.

"Юридично МВФ не винен, що Україна перебуває в стані катастрофи. Він змушує її зменшувати дефіцит. У США дефіцит на порядок більше, ніж в Україні - $1 трлн 294 мільярдів. Але коли у них стоїть завдання профінансувати розвиток енергетики, заснований на нано-технологіях, вони спочатку фінансують 6-те покоління технологій в енергетиці, а потім починають думати, що у них з бюджетним дефіцитом. Тому якщо в США відбувається інфляція зростання, то в нас - інфляція бідності. Ніхто не думає, які технології в Україні можуть вивести країну на новий рівень розвитку ", - дорікнув економіст.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Економіст порівняв Україну з алкоголіком, який пропиває гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі