пʼятниця, 27 травня 2011 13:40

Екологи з'ясували, які області України найбільш забруднені

Екологи з'ясували, які області України найбільш забруднені

Якість повітря, яким ми дихаємо, за рік погіршилося. Експерти пов'язують це з тим, що країна "прокидається" від кризи і активніше починають працювати заводи. За попередніми даними Держкомстату, в 2010 році тільки заводи і фабрики викинули в повітря 4,1 млн тонн шкідливих речовин, це на 187,5 тис. тонн більше (4,5%), ніж у 2009 році. У викидах - оксиди діоксинів, метан, а також сірка і деякі інші отруйні елементи таблиці Менделєєва, пише Сегодня.

Найбільше зіпсувалося повітря в Дніпропетровській (на 150 тис. т викидів більше, ніж у 2009-му), Донецькій (плюс 70 тис. т), Запорізькій областях (на 46 тис. т). "Це наслідок того, що країна виходить з кризи. Заводи починають працювати на повну силу, відповідно більше викидів в атмосферу. Навіть найпотужніші фільтри на 100% не убезпечать від викидів", - говорить директор заводу метизних (металевих виробів) в Макіївці Федір Цимбалов.

Проте є області-щасливчики, де стало дихатиметься куди легше. Наприклад, в Івано-Франківській в повітрі тепер менше хімії майже на 47 тис. т, а в Житомирській - на 15 тис. т. Також зменшилася кількість викидів в Кіровоградській, Миколаївській, Закарпатській, Херсонській, Полтавській, Вінницькій і Київській областях. Проте лідером по чистоті, як і в минулому році, залишається Чернівецька область.

Екологи вважають, що в регіонах, де стало чистіше, просто ще "відходять" від кризи.

"Потім повітря буде все брудніше. Адже люди почнуть купувати більше авто, і заводи почнуть працювати ще активніше", - говорить еколог Володимир Борейко.

Транспорт отруює повітря лише трохи менше, ніж заводи, - у 2010-му автомобілі, поїзди та літаки викинули 2,5 млн т шкідливих речовин (на 30 тис. т більше, ніж позаторік). Однак у нафтових компаніях говорять, що скоро ситуація покращиться - адже посилюються стандарти якості палива.

"Споживачеві пропонуємо більш чистий бензин, який при вихлопі буде видавати набагато менше шкідливих речовин", - розповіли в одній з великих нафтових компаній.

Поки що мешканцям "брудних" областей можна порадити купувати очищувачі повітря (від 200 до 6 тис. грн.) І частіше вибиратися на природу.

Зараз ви читаєте новину «Екологи з'ясували, які області України найбільш забруднені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі