понеділок, 14 листопада 2011 21:44

Двійником Тараса Шевченка визнали вусатого будівельника
22

Фото: Фото: Тарас Подолян

Під час Київського міжнародного книжкового ярмарку "Медвін" відбувся перший всеукраїнський конкурс двійників Тараса Шевченка.

"Хотіли іншим поглядом подивитися на Тараса Шевченка. Не на як пам'ятник на площі чи портрет в рушниках, а як на людину, яка не лише у свою творчість увібрала усе українське, а й у зовнішність. Людину, гени якої й сьогодні розкидані по всій Україні", - зауважив письменник й видавець Дмитро Капранов, ініціатор конкурсу.

До участі записалися 16 чоловіків. Лише Роман Шкрумида з прикарпатського містечка Тисьмениця, жартуючи сказав, що це з нього малювали нову 100-гривневу купюру. Всі інші учасники конкурсу - це вусаті, лисіючі чоловіки.

"Мама весь час мене шпиняє, сварить, що вусатим став подібним на старого діда, - зізнався 44-річний Ігор Бурдейний, який приїхав з міста Сторожинець Чернівецької області. - Я викладаю правознавство у коледжі. Дізнався про конкурс в останній день на батьківських зборах. Учні мого класу таємно вислали мої фото після того, як відростив вуса, вирішили покарати".

Осип Фурдин, 57 років, працює директором школи в місті Дрогобич на Львівщині.

"Коли мій онук Богданчик прийшов у перший клас перше що сказав: "А оце мій дідусь" на портрет кобзаря у вестибюлі. Але найкумедніше було тоді, коли приїхав у Запоріжжя. За мною ув'язалися дві жіночки. Думали, що я якась знаменитість, підійшли, знайомимося. Питають, де могли мене бачити. А я їм кажу: відкрийте підручник української літератури", - розповів Фурдин.

72-річний економіст з Києва Тарас Григорович Шевченко повний тезка кобзаря.

"Коли забирали в армію, стою голісінький перед медкомісією, а мене як народного артиста всі розглядають, навіть медсестрички всі збіглися, - згадав він. - Вірші писав я теж в юності. Служив на Балтійському флоті. Надрукували щось моє в газеті "Страж Балтії". Кореспондентів наїхало, думали, що не відомий науці вірш Тараса Шевченка знайшовся".

Найподібнішим на кобзаря журі визнало 62-річного мешканця Чернігова Станіслава Новака. Чоловік працює на будівництві.

"Два дні замордували мене дзвінками усі знайомі, рідні, донька онука, зять. Всі хотіли аби їхав на цей конкурс. А тепер горджуся своєю перемогою. Вуса в мене з самої юності, ніколи не торкалась їх бритва. А от лисину все життя маскував", - сказав переможець.

"Колись Чарлі Чаплін взяв участь у змаганні двійників Чарлі Чапліна й посів усього лише четверте місце, - зауважив 46-річний художник Сергій Поярков, голова журі конкурсу. -Так що не засмучуйтесь ті, хто не переміг".

Переможця конкурсу двійників Тараса Шевченка нагородили туристичною путівкою на двох у будь-яку країну Європи.

Зараз ви читаєте новину «Двійником Тараса Шевченка визнали вусатого будівельника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі