субота, 10 грудня 2022 08:38

"Дія" 2022 року заощадить Україні десятки мільярдів гривень – Мінцифра

"Дія" 2022 року заощадить Україні десятки мільярдів гривень – Мінцифра
Послуги у "Дії" за підсумками 2022 року заощадять Україні 48 млрд грн, заявили в Мінцифрі. Фото: diia.gov.ua

Користування електронними послугами дасть сумарний економічний та антикорупційний ефект для України на рівні 48 млрд грн 2022 року.

Це утричі більше, ніж у 2020-2021 роках. Про це заявив віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в Telegram.

"16,3 мільярда гривень – такий сумарний економічний та антикорупційний ефект лише від електронних послуг в "Дії" у 2020-2021 роках. А прогноз, за підсумками 2022 року, становить на рівні 48 мільярда гривень", – написав Федоров.

Він також поділився кейсами Мінцифри. Зокрема, щодо ліквідації корупції завдяки переведенню кожної сфери в онлайн.

"Важливий приклад – цифровізація сфери будівництва. Раніше за оформлення документів на будівництво громадяни та бізнес були вимушені платити великі хабарі. Зараз – все прозоро у кілька кліків на порталі "Дія" та сайті e-construction", – додав міністр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весілля та розлучення у метавсесвіті: Федоров анонсував держпослуги у новому форматі

Як зазначається, завдяки впровадженню Єдиної державної електронної системи вдалося заощадити державі 3 млрд грн на рік.

Запуск електронних лікарняних дозволили заощадити 4 млрд грн щорічно. Бо раніше, до диджиталізації е-лікарняних, щороку за листками непрацездатності з держбюджету виплачувалось понад 18 млрд грн, і "частина коштів йшла на куплені в інтернеті довідки".

"До 10 відсотків всіх соціальних виплат – неефективні. На соціальну сферу щорічно витрачається найбільше коштів – понад 700 мільярдів гривень, які складно відстежити. Це – субсидії, пенсійні виплати та інше. Запуск Єдиної інформаційної системи соціальної сфери дозволить заощадити бюджету до 11 мільярдів гривень щороку", – навів міністр дані Мінфіну.

Українці отримали можливість купувати військові облігації у системі "Дія". Їхня ціна починається від 900 грн.

У застосунку зʼявилися пенсійні посвідчення, посвідки на постійне чи тимчасове проживання.

Також у "Дії" можна отримати довідку про доходи, необхідну для оформлення кредиту, отримання субсидії.

Зараз ви читаєте новину «"Дія" 2022 року заощадить Україні десятки мільярдів гривень – Мінцифра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі