четвер, 12 листопада 2009 10:54

Чеські солдати в Афгані використовували нацистську символіку (ФОТО)

Двох офіцерів чеського елітного підрозділу, яких викрили у використанні нацистської символіки, звільнили зі збройних сил, повідомляє агентство CTK.

Як заявив в середу міністр оборони Чехії Мартін Бартак, військовослужбовці Ян Чермак і Гінек Матоноха були відраховані з армії, а їхній командир Петро Прохаска усунений від своїх обов"язків на час проведення розслідування.

Раніше Прохаска заявляв, що каски, на які були нанесені нацистські символи, а також всі фотографії з їхнім зображенням повинні бути спалені.

6 листопада, коли скандал ще не розгорівся, чеський міністр оборони особисто нагородив Чермака і Матоноху, які повернулися з Афганістану.

Інформація про використання офіцерами символів гітлерівської армії потрапила в пресу пізніше з рук чеської поліції, яка працює в Афганістані. Бартак потім заявив, що піде на найжорсткіші заходи для боротьби з проявами екстремізму у Збройних силах, тим паче, що офіцери, які провинилися, представляли Чехію в міжнародному контингенті НАТО.

Символи на екіпіровці чеських спецназівців були пов"язані з різними підрозділам гітлерівських військ. Чермак розмістив на шоломі емблему танкової дивізії СС "Гогенштауфен", а Матоноха вибрав собі знак каральної бригади "Дірльовангер", що прославилася особливо жорстокими рейдами проти мирного населення.

Нагадаємо, 2006 року також трапився скандал, але вже за участі німецьких миротворців в Афганістані. Під час однієї з патрульних поїздок солдати, які служать в рамках натівського контингенту ISAF, позували з людським черепом.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Чеські солдати в Афгані використовували нацистську символіку (ФОТО) ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі