вівторок, 03 березня 2020 12:36

"Це роки унікального провалу" - Тимошенко відправили у відставку
5

3 березня 2010 року, після перемоги Віктора Януковича на президентських виборах України, Верховна Рада відправила у відставку тодішнього прем'єр-міністра Юлію Тимошенко.

За постанову про висловлення недовіри її Кабміну проголосували 243 народних депутати, зокрема 172 від Партії регіонів, 7 - БЮТ, 15 - НУ-НС, 27 - Компартії, 19 - Блоку Литвина та 3 - позафракційних.

Автор: bykvu.com
  Тимошенко була єдиною жінкою-прем'єр-міністром в Україні
Тимошенко була єдиною жінкою-прем'єр-міністром в Україні

Перед голосуванням Тимошенко виступила з промовою. Пообіцяла перейти в опозицію в разі відставки її уряду та запевнила, що, коли відійде від влади, не дасть Януковичу "спокійно грати в гольф і теніс, поки його оточення тихцем розбиратиме державну власність".

"Якщо сьогоднi буде проголосовано вiдставку уряду, тiєї ж хвилини наш уряд залишить свої кабiнети. Тiєї ж хвилини наша полiтична сила перейде в опозицiю й чiтко в опозицiї формуватиме об'єднану демократичну команду. Це голосування буде дуже очевидним фактом - хто входить у коаліцію Януковича, хто з Януковичем співпрацює і хто буде цілком і повністю відповідати за його політику", - сказала Тимошенко.

Прем'єр мала на виступ 45 хв., але її заява була значно коротшою. Одразу після цього Тимошенко залишила сесійну залу, не чекаючи результатів голосування.

Пiсля припинення iснування коалiцiї БЮТ, НУНС і Блоку Литвина упродовж 30 днiв депутати зобов'язанi сформувати нову бiльшiсть. Ще мають місяць, аби висунути кандидатуру нового прем'єра i скликати уряд. Iнакше будуть позачерговi парламентськi вибори.

Проте уже 11 березня того року ВР на ранковому пленарному засіданні призначила нового прем'єр-міністра від Партії регіонів Миколу Азарова. Його уряд сформували коаліцією "Стабільність і реформи", до якої входили депутати Партії регіонів, Блоку Литвина та Компартії.

"Роки прем'єрства пані Тимошенко увійдуть в історію України як роки унікального провалу в усіх абсолютно сферах нашого життя. Прем'єрство в цей час - це важке навантаження. Але я професіонал, знаю, як вивести країну з кризи. Тому невипадково колеги звертаються до мене", - говорив Азаров перед призначенням на посаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко зупинили активісти

Юлію Тимошенко ж у жовтні 2011-го ув'язнили на 7 років. Звинуватили у перевищенні службових повноважень. Бо 2009 року підписала з Росією газовий контракт, умови якого призвели до збитків держави у $189,5 млн

2014 року, після перемоги Євромайдану, Верховна Рада декриміналізувала статтю, за якою засудили Тимошенко. Політик вийшла на волю. 2014-го та 2019 року знову балотувалася на пост президента України. Проте програла Петру Порошенку, а згодом Володимиру Зеленському.

Тимошенко була єдиною жінкою-прем'єр-міністром в Україні
Фото: dostyp.com.ua
Тимошенко ув'язнили за домовленості із РФ
Тимошенко була єдиною жінкою-прем'єр-міністром в Україні
У 2014 році Тимошенко звільнили із тюрми
Тимошенко була єдиною жінкою-прем'єр-міністром в Україні

У грудні 2009 року в держбюджеті не вистачало коштів на пенсії. Це загрожувало президентським амбіціям тодішнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. І вона забрала кошти в місцевих бюджетів і розрахувалася з пенсіонерами.

Гроші за грудневі борги віддавав уже уряд Миколи Азарова в березні. Їм сподобалася така ідея. Тому стали затягувати проплати. Наприкінці правління Віктора Януковича казна відставала від реальності на півроку. Тобто бібліотека передплатила газету з січня, а оплатили передплату в липні. Через довгий розрахунок ціни на будь-які закупівлі були вищі за ринкові. Бізнес страхував ризики.

Зараз ви читаєте новину «"Це роки унікального провалу" - Тимошенко відправили у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі