неділя, 23 липня 2023 10:12

Спецтема: Війна Росії проти України

Арешт Гіркіна свідчить про послаблення впливу ФСБ – ISW

Арешт Гіркіна свідчить про послаблення впливу ФСБ – ISW
Ігоря Гіркіна раніше покривала ФСБ, а тепер вона відкрила проти нього справу. Фото: eastnews.ua

Арешт терориста Ігоря Гіркіна свідчить про зміщення балансу сил між кремлівськими угрупованнями та послаблення впливу ФСБ.

Спецслужби заступалися за Гіркіна, він раніше працював у ФСБ. А тепер служба порушила проти нього справу, пише Інститут вивчення війни (ISW).

Російські пропагандисти та ультранаціоналістична спільнота РФ мовчать про арешт Гіркіна.

22 липня соратники Гіркіна опублікували отриманий його адвокатом документ. У ньому вказано, що матеріали для справи надало Московське управління Служби захисту конституційного ладу і боротьбі з тероризмом ФСБ.

Сам Гіркін раніше звинувачував начальника цього відділу генерал-лейтенанта Олексія Жало в організації зриву його виступу 9 липня у книгарні "Листва" у Санкт-Петербурзі.

До цього Гіркін публічно розкритикував Жало за арешти ультранаціоналістичних діячів у 2018 році. З цього часу у них ворожнеча.

"Причетність СЗКЛБТ до справи Гіркіна може свідчити про цю особисту боротьбу, хоча вона також може вказувати на певну фракційність усередині ФСБ", – кажуть в ISW.

Гіркіну закидають його допис у Telegram від 25 травня 2022 року про відсутність виплат російським військовим. Центр криміналістики ФСБ оцінив цей допис як злочин.

"Центр криміналістики і СЗКЛБТ, можливо, схвалили порушення кримінальної справи щодо Гіркіна, тому що керівництво ФСБ вирішило припинити захищати Гіркіна, оскільки він ставав все більш ворожим стосовно Кремля. Також можливо, що два підрозділи ФСБ діяли відповідно до давнього бажання заарештувати Гіркіна після потенційної зміни балансу сил у Кремлі на шкоду ФСБ", – зазначили аналітики ISW.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Послабилося табу на критику путінського режиму ‒ британська розвідка прокоментувала арешт Гіркіна

Вони також наголосили, що участь директора ФСБ Олександра Бортнікова у забезпеченні гарантій безпеки для власника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина у ході переговорів про припинення його збройного заколоту могла вдарити по позиціях ФСБ. Та й Гіркін зазначав, що пригожинський бунт змінив баланс сил у Кремлі на користь угруповань, які перебувають у протистоянні з ФСБ та іншими російськими спецслужбами.

Свідчити про це можуть і справи проти адміністраторів пабліків та ультранаціоналістичних діячів, пов'язаних із ФСБ. Це може бути частиною плану щодо підриву впливу спецслужб.

Серед так званих воєнкорів та націоналістів арешт Гіркіна не викликав жодного обурення. Лише представники створеного ним "Клубу розгніваних патріотів" звернули на арешт увагу.

"Відсутність широкого обурення серед військових блогерів передбачає, що арешт Гіркіна навряд чи викличе глибоке хвилювання більшості російського ультранаціоналістичного співтовариства і російських військовослужбовців, всупереч деяким західним повідомленням. Прохолодна реакція російських блогерів на арешт Гіркіна на тлі продовження підтримки Євгена Пригожина блогерами, пов'язаними з "Вагнером", після збройного повстання найманців, ймовірно, вказує на зростання фрагментації всередині російської ультранаціоналістичної спільноти через фракційну приналежність та значні ідеологічні розбіжності у підході Росії до війни в Україні", – вважають в ISW.

Але Кремль зовсім не хоче втратити підтримку ультранаціоналістичної спільноти. Хочуть лише виключити один із його сегментів, що налаштований вороже.

21 липня в РФ затримали терориста та воєнного злочинця Ігоря Гіркіна. Заарештували його нібито за заявою колишнього "вагнерівця". Суд у Москві заарештував його на два місяці.

Торік Гаазький суд присудив Гіркіну довічне ув'язнення за знищення малазійського літака Boeing MH17 на сході України у 2014 році.

Зараз ви читаєте новину «Арешт Гіркіна свідчить про послаблення впливу ФСБ – ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі