субота, 23 листопада 2013 20:02

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

80-ті роковини Голодомору у Києві: сльози та палаючий вінок
18

Фото: Фото: Сергій Старостенко

Близько 6 тисяч українців взяли участь у траурній ході у столиці в знак вшанування пам'яті жертв Голодомору. Колона пройшлась від Арсенальної площі по вулиці Івана Мазепи, до Меморіалу.

О 13:00 на Арсенальній площі з колонок лунає пісня "Йо горе тій чайці" у виконанні Ніни Матвієнко. Між пам'ятником з гарматою та автокав'ярнями десятки молодиків розгортають двометрові ватмани. На них послання нащадкам, написані громадянами українських міст.

''Послання писали громадяни України різного віку статусу та незалежно від політичних вподобань. Тут все те, що люди хотіли б нагадати потомкам, як не слід робити. У нас на Миколаївщині більша половина сіл так чи інакше постраждала від голоду'', - каже Валерій з Первомайська.

Поруч кільком десяткам чоловіків роздають синьо-жовті прапори із чорними стрічками на верхівках. Тут же з жовтими хризантемами нечисельна делегація очевидців Голодомору 1932-1933 років з Черкащини та Київщини.

''Мені тоді 5 років було. Прийшов червоний й усе забрав. Батько сховав кукурудзяне борошно у собачу будку, то вони собаку застрілили, а потім забрали все звідти", - розповідає Микита Харченко із Сміли, що на Черкащині.

Кожні десять хвилин киян закликають через динаміки приєднуватись до траурної ходи. Охочим роздають наліпку з чорним квадратом. Колону формують з запізненням у 15 хвилин. Попереду несуть плакат "Народ мій є, народ мій завжди буде''. Колона виходить на проїжджу частину. Попереду її супроводжує авто ДАІ, кілька десятків міліціонерів йдуть паралельно по тротуару.

''Комуністи вбили мільйони українців. Не потрібно перетворювати це на політичні дивіденди для політиків. Потрібно просто пам'ятати, що у нас трапилась така трагедія'', – каже історик Володимир Вятрович.

Колона повільно рухається до парку Слави. По дорозі ходу очолюють лідери опозиції Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та Віталій Кличко з родинами. До меморіалу доходять за 15 хвилин.

О 15:00 починається покладання пам'ятних свічок політиками, громадськими діячами та міжнародними представництвами. Першими несе лампадку Яценюк з дружиною, за ним Віталій Кличко також з жінкою, третім Олег Тягнибок з сином. Коли представники посольств кладуть вінок, він загоряється, дипломати збивають вогонь руками.

"Для українців це велика трагедія. Адже тяжко навіть уявити, скільки ненароджених українців ми втратили. Складно уявити й підрахувати, якого інтелектуального, творчого потенціалу нас було позбавлено. Тому ця трагедія змушує схилити голови всіх українців – і тут, в Україні, і поза межами держави", - каже Олег Тягнибок, лідер ВО ''Свобода''.

Починається молебень, який проводять отець Богдан Дзюрах з Української греко-католицької церкви та голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет. Працівники Меморіалу запалюють лампадки на схилах, які окутує туман.

''Виглядає просто фантастично: туман, мряка і червоні світлячки. Плюс жаліслива музика така. Я надіюсь, моя прабабуся і прадідусь зараз бачать це все і тільки радіють, що їх не забули", – зазначає киянин Іван.

Молебень затягується. Всеукраїнська хвилина мовчання не починається о 16:00, як по всій Україні, а о 16:15. Організатори потім пояснили, що через затримки колони час не збігся.

Після хвилини мовчання учасники понесли свічки до меморіалу. Розставляють біля його підніжжя, на стелах зі списками постраждалих сіл, біля пам'ятнику "трьом колоскам". З екрану, який встановили біля входу, показують спогади очевидців голоду. Багато хто це дивиться, і у них з очей ллються сльози. Люди продовжують прибувати.

Тим часом опозиціонери йдуть на Михайлівську площу, де мають проводитись заходи до 80-х роковин Голодомору.

У вікнах київських помешкань ввечері дедалі більше видно запалені свічки.

Зараз ви читаєте новину «80-ті роковини Голодомору у Києві: сльози та палаючий вінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі