пʼятниця, 18 жовтня 2013 17:18

Середньовічні дороги будували на кістках

Середньовічні дороги будували на кістках
Фрагмент кісткової вимостки. Фото: archae.ru

Чому іноді в давньоруських містах дерев'яні мости клали на шар кісток, який часом досягав товщини 1,5 метра? Своєю версією з журналістами поділилася фахівець Інституту Археології РАН Лілія Яворська.

Лілія Яворська займається археозоологічними дослідженнями цих кісток і визначає їхню видову належність, анатомічний склад, планування та масив скупчення. Також вивчає за цими кістками особливості обробки туш.

За популярною версією, кістки використовували як ізолюючий шар, що вберігав деревину від гниття. За іншою теорією, кістки спеціально не збирали для дорожніх робіт. Вони належали вбитим тваринам, м'ясо яких тут же обробляли перед продажем.

На думку ж Яворської, в середньовіччі для підсипки доріг використовували кістки, які пройшли перед цим термічну обробку в ході приготування їжі. Таким чином, городяни вбивали двох зайців - позбавлялися від недоїдків та зміцнювали бруківку.

Зараз ви читаєте новину «Середньовічні дороги будували на кістках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі