четвер, 17 жовтня 2013 16:46

Два кам'яні фалоси "переписали" історію італійського міста

Археологи виявили в місті Аоста на півночі Італії два фалоси, викарбуваних на кам'яній плиті віком більше 2000 років. Ця знахідка може розповісти про події, які відбулися в місті у 25 році до н.е. - періоді, коли воно було захоплене імператором Августом.

Камінь зі зображенням був виявлений на глибині півтора метри під час проведення археологічних досліджень пам'ятника, побудованого Августом, під назвою башта Біліві. Вірогідно, під землею він опинився в результаті паводків, які сталися тут. Пізніше зображення фалосів були зіпсовані. На думку археологів, це було зроблено навмисно в середньовіччі, коли такого роду малюнки могли вважатися непристойними.

Пеніси зображені на двох гранях каменю. Над одним з них було викарбувано лопату, а над другим - плуг і козеріг. Імовірно, фалоси були пов'язані з культом римського бога Пріапа - божества полів та садів, якого зазвичай зображували з постійно пенісом у стані ерекції.

Римляни вірили, що фалічні опудала цього бога оберігають від пристріту. Зображення плуга й лопати, швидше за все, було пов'язані з траншеями, які розорюють по периметру римського поселення.

Кінці пенісів вказують на південний схід, з чого можна зробити висновок, що це поселення заклали 23 грудня під час зимового сонцестояння. Цю теорію висунув професор археоастрономії з Політехнічного університету Мілана Джуліо Мальі. За його розрахунками, в ті часи  зимове сонцестояння відбувалося в знаку Козерога. Хоча астрологічним знаком Августа були Терези - він народився 23-го вересня - але, як герб, обрав саме Козерога, можливо тому, що це був знак його зачаття.

"Знак козерога пов'язаний з ідеєю оновлення і традиційно асоціюється зі зимовим сонцестоянням. Таким чином, саме він був обраний для позначення нової золотої ери миру та процвітання. У цьому плані, Аоста була заснована, щоб створити асоціацію з Августом", - повідомив науковець.

До виявлення даних фалосів вважалося, що Аоста була відвойована римлянами у місцевого кельтського племені салассів. Тепер цю теорію, імовірно, доведеться переглянути. Знахідка вказує на те, що місто не була відвойоване, а закладене самим римським імператором.

Про салассів відомо, що вони настільки відважно захищали свої території від римлян, що після перемоги над ними Август їх повністю знищив. Так само відомо, що в давнину місцевість, де жили саласси, була багата на золото. Про августівську перемозі в місті нагадує тріумфальна арка з написом: "Саласси довго захищали свої оселі. Поклади ти на цьому місці свої вінки. Вони зазнали поразки: переможний Рим. Зведено на честь перемоги Октавіана Августа Цезаря, який вщент розбив салассів. У DCCXXIV році за римським літочисленням".

Зараз ви читаєте новину «Два кам'яні фалоси "переписали" історію італійського міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі