неділя, 30 червня 2024 01:30

У Софії Київській здійснили знахідку

У Софії Київській здійснили знахідку
Знайшли загублену частину собору. Фото: РІСУ

У Софії Київській будівельники випадково знайшли аспиду віком у 1 тис. років.

Аспида - це виступ будівлі. На її підлозі виявили залишки плит покриття, передає РІСУ.

"Знахідка стала відкриттям для всіх: всередині апсиди вже відкрили цілі фрагменти кладки та плит покриття підлоги", - сказав перший заступник гендиректора заповідника "Софія Київська" Вадим Кириленко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великі металеві кільця на шиї: в Україні знайшли незвичайне поховання

Для проведення досліджень робітники зняли гранітні плити покриття навколо собору. Апсида відстає від будівлі на 2,5-3 м та має квадратне заглиблення у центрі.

Софійський собор зазнавав численних руйнувань. Останніми до цього доклалися нащадок Золотої орди Едигей у 1416 році, а також 1482 року кримський хан Менґлі I Ґерай. Ймовірно, у ті часи й зруйнували апсиду. Після цього храм зовсім занепав, його відновили у середині XVII ст. після зусиль митрополита Петра Могили.

У липні 2019 року археологи проводили розкопки неподалік проспекту Перемоги у Чернігові. Тоді вдалося знайди декілька приватних садиб часів Київської Русі XII-XIII ст, а також велику кількість фрагментів скляних браслетів - жіночих прикрас.

Зараз ви читаєте новину «У Софії Київській здійснили знахідку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі