четвер, 03 жовтня 2013 15:48

Як працювали англійські листоноші в середньовіччі?

Як працювали англійські листоноші в середньовіччі?
Фото: commons.wikimedia.org. Середньовічний гонець з листом

Середньовічна пошта, як і сьогоднішня, доставляла кореспонденцію на великі відстані. Однак нічого бодай віддалено схожого на сучасну поштову системуне існувало.

Аналогу сучасного листоноші доводилося подорожувати з одного кінця країни в інший, щоб доставити послання тим, кому вони адресовані. Власники нерухомості в ті часи часто розривалися між кількома будинками, тому не було жодної гарантії, що одержувач листа буде вдома в потрібний час. Якщо посильний прибував не в той час, йому доводилося надовго затриматися .

Так, на листі, написаному в 1450 р. священикові замку Кейстер в Норфолку, було вказано не менше трьох різних адрес, щоб посильний спробував знайти священика, якщо не застане його в замку.

Нерідко послання супроводжувалося усним повідомленням. В інших випадках, особливо якщо одержувач був ображений змістом листа - посильним доводилося діяти і в якості дипломата.

Кумедний випадок трапився у 1449 році. Родині Пастона довелося відправити служницю з посланням до людини, яка силою захопила їнійх маєток, тому що жоден слуга чоловічої статі не наважився взяти на себе такий ризик. У ситуації, коли кипіли пристрасті, використання жінки-посильної мало свої переваги. Її прийняли "з превеликим задоволенням" , а її усне звернення було люб'язно вислухане.

Тематика листів пізнього середньовіччя багато в чому нагадує сучасну. Чоловіки і жінки будували стосунки, адвокати сперечалися про закони, а торговці нерухомістю обговорювали будинки. Авторами листів могли бути як високопоставлені особи, так і члени королівської сім'ї .

Кореспонденти нерідко писали самостійно - особливо купці і дрібномаєтна шляхта. Проте найчастіше сам запис тексту перекладалася ними на слуг , ще рідше бралися за перо дворянки. Люди середньовіччя не вважали авторський почерк якимось особливим доказом автентичності лист , як ми схильні вважати сьогодні. Тому реальний почерк багатих людей того часу нерідко виявляється не дуже витонченим - практикуватися їм доводилося не дуже часто.

З кінця 15 століття все більше людей починають писати самостійно. Тим не менш, в 15 столітті надійний і перевірений писар залишався кращим способом записати текст на папір. Закінчуючи лист, писар швидко висушував чорнило попелом з димохідної труби. Потім він складав листа, зав'язував його смужками паперу і запечатував сургучем.

Деякі автори 15 століття вказували, що їхні листи слід спалити після прочитання. Інші писали найважливіше внизу сторінки, щоб цей шматок можна було відірвати і позбутися від нього. Кожен з цих методів мав на меті обмежити доступ до конфіденційної інофрмації. Тим не менш, саме існування цих листів показує, що ці вказівки не завжди виконувалися. Схоже, що бажання середньовічних авторів уникати письмових відомостей врівноважувалося одержимістю до збереження доказів.

У сера Джона Фастольфа був спеціальний архів у вежі Кейстер, в якому його слуги збирали листи та інші документи. Як і сьогодні, розробка методу збору та сортування подібного матеріалу може бути досить непростою. Слуги Фастольфа регулярно не могли знайти необхідні документи. Навіть його пасинок скаржився, що не може знайти ані потрібних йому записів, ані навіть "відомої йому людини" . Однак незважаючи на очевидні проблеми в системі зберігання паперів, ця система надійно захищала листи від втрати і пошкоджень. За збереження середньовічних послань ми повинні дякувати саме цій одержимості в зберіганні письмових свідчень, які так багато розповідають нам, як жили люди в той чарівний період історії.

Посланню в середні віки загрожував не тільки злий намір. При такій кількості листів та інших товарів, під час подорожей завжди був ризик, що послання просто напросто загубиться . Саме таке нещастя спіткало Уолтера Пастона в 1479 р., коли один з його листів було помилково послано в Лондон разом з грошима, відправленими до столиці на збереження. Пастон пізніше пояснив цю невдачу наступним чином : "У сумці пана Брауна було багато грошей, цю сумку він не посмів взяти з собою, а мій лист був саме в цій сумці. Він забув дістати листа і відправив все разом до Лондона " .

Зараз ви читаєте новину «Як працювали англійські листоноші в середньовіччі?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі