вівторок, 17 вересня 2013 16:16

"Птахи жаху", які жили після динозаврів, насправді були травоїдними

Автор: Фото: РИА Новости
 

Німецькі палеонтологи заявляють, що гігантські птахи-гасторніси, які населяли ліси Землі на початку ери ссавців, насправді є нешкідливими травоїдними пернатими, а не найбільшими хижаками свого часу, як прийнято вважати сьогодні.

"Вважалося, що "птахи жаху" використовували свій гігантський дзьоб для вбивства жертви, хапаючи її за шию і ламаючи хребці. На користь цієї версії свідчать біомеханічна модель та ймовірна сила їхнього укусу, - розповів Томас Тюткен з Боннського університету. - Вони жили в той час, коли динозаври вже вимерли, а ссавці ще були маленькими і тільки починали еволюціонувати. Тому, гасторніси вважалися найбільшими хижаками того часу на Землі".

Вивчивши дієту гасторнісів за часткою ізотопів кальцію в їхніх кістках, науковцізрозуміли, що птахи зовсім не були хижаками. Як правило, подібні дослідження проводяться на основі зубів, якими не володіють птахи. Вчені змогли обійти цю проблему, вивчивши концентрацію цих ізотопів у шарах скам'янілих кісток "птахів жаху", що мешкали на території Німеччини 55-41 мільйонів років тому.

Виявилося, що концентрація "важкого" кальцію в їх кістках була несподівано високою, і відповідала аналогічним показникам для травоїдних ссавців, динозаврів і птахів. Це дозволяє говорити про те, що гасторніси швидше за все були травоїдними птахами і не могли претендувати на роль "альфа - хижаків" свого часу. Тим не менш, вчені не до кінця впевнені в своїх висновках і планують перевірити їх на інших скелетах "птахів жаху" .

Зараз ви читаєте новину «"Птахи жаху", які жили після динозаврів, насправді були травоїдними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі