четвер, 12 вересня 2013 11:37

Морські динозаври мали акулячі хвости

Морські динозаври мали акулячі хвости
Фото: world-archaeology-news.blogspot.com

Науковці проаналізували останки прогнатодона віком 72 млн років, знайдених в 2008 році в Йорданії. Уздовж хвоста були виявлені відбитки м'яких тканин, що нагадують плавці. Дослідники роблять висновок про те, що ця група морських хижаків мала потужні хвости на кшталт тих, які зараз є у білих акул, а не вугрів чи морських змій.

Зразок настільки добре зберігся, що фахівці змогли розгледіти напрям окостенілих волокон в хвості й обриси лусочок, додає співавтор Юхан Ліндгрен з Лундського університету в Швеції.

Мозазаври жили в морях і прісних водоймах ближче до кінця ери динозаврів, 98-66 млн років тому. Хоча ці рептилії непогано представлені в літописі скам'янілостей, ніхто не думав, що вдасться знайти сліди м'яких тканин хвоста, відзначає співавтор дослідження Майкл Польцин з Південного методистського університету (США).

Раніше вважалося, що у мозазаврів були хвости у формі весла, як у морських зміїв. Оскільки мозазаври - справжні ящірки, існувала думка, що і хвіст у них повинен бути таким же, як у нинішніх. Якщо це дійсно так, то мозазаври не могли довго плавати на високій швидкості, а тому нападали тільки із засідки.

Якщо ж нинішні вчені не помилилися, перед нами більш потужний і швидкий плавець, який цілком міг пуститися в гонитву за жертвою.

Зараз ви читаєте новину «Морські динозаври мали акулячі хвости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі