вівторок, 03 січня 2023 17:42

Лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти

Лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти
Рецепт має бути засвідчений підписом і печаткою лікаря. Фото: pixabay.com

Лікарі у разі вимкнення світла можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти.

Зокрема на час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми реімбурсації "Доступні ліки" у разі відсутності світла і зв'язку. Про це повідомило Міністерство охорони здоров'я.

Паперовий рецепт повинен виписуватись на відповідному рецептурному бланку (ф-1).

Виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) на одне найменування лікарського засобу.

Має містити інформацію про заклад, лікаря і пацієнта.

Має бути засвідчений підписом і печаткою лікаря.

"За виконання всіх цих умов рецепт вважається дійсним, а аптека може облікувати його та здійснити відпуск ліків пацієнту", – повідомляє МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зберегти зір при вимкненні світла

"На перехідному періоді у разі відсутності технічної можливості лікарі можуть призначати антибактеріальні лікарські засоби на паперових рецептурних бланках форми № 1", – також повідомляють.

До повноцінного впровадження е-рецепта на всі рецептурні ліки під час виписування електронного рецепта на антибіотики лікар має роздрукувати і надати пацієнту інформаційну довідку. Яка містить номер рецепта, код його погашення, а також дані про призначення.

При цьому ця довідка має бути обовʼязково завірена особистим підписом і печаткою лікаря.

У разі, якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте фармацевт не може відпустити його в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ), фармацевт може відпустити антибіотик за інформаційною довідкою до е-рецепта, яка на час воєнного стану прирівнюється до рецепта.

При цьому фармацевт має зробити позначку "Відпущено" на інформаційній довідці і повернути її пацієнту.

Також за відсутності світла чи звʼязку медичні працівники можуть призначати наркотичні (психотропні) лікарські засоби на паперових рецептурних бланках форми №3.

Відпуск рецептурних ліків за рецептурними бланками форми №1 і №3 здійснюється відповідно до правил, затверджених наказом МОЗ України від 19 липня 2005 року № 360.

Крім того, відсутність світла та інтернету – не перепона у скеруванні пацієнтів до вузькопрофільних спеціалістів.

Так, лікар може видати пацієнту паперове направлення. Це може зробити як лікар первинки, так і лікар-спеціаліст.

Усі заклади, які уклали договори з Національною службою здоров'я, зобовʼязані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями так само як і з електронними.

Під час внесення даних про послугу лікар зазначає у системі, що направлення – паперове. НСЗУ оплачує таку послугу.

Пацієнти з паперовими направленнями мають право отримати безоплатно медичні послуги, передбачені Програмою медичних гарантій.

"Використання паперових форм допускається виключно у випадках, якщо відсутня технічна можливість сформувати електронний рецепт чи направлення через, наприклад, відсутність електроживлення чи доступу до мережі Інтернет", – пише МОЗ.

Національна служба здоров'я роз'яснила, які ліки і медичні послуги безплатні для людей похилого віку.

МОЗ дало поради, що робити, якщо мало рухаєтеся. Також порадило, як харчуватися, щоб зберегти здоров'я.

Від тривалості і якості сну напряму залежить самопочуття людини і її загальний стан. Спати потрібно щонайменше 7 год. у безпечному просторі.

Зараз ви читаєте новину «Лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі