середа, 10 серпня 2022 02:50

Як налагодити режим сну під час війни: сім простих порад

Як налагодити режим сну під час війни: сім простих порад
Спати потрібно щонайменше 7 год. у безпечному просторі. Фото: instagram.com/uahealth

Від тривалості і якості сну напряму залежить самопочуття людини і її загальний стан. Спати потрібно щонайменше 7 год. у безпечному просторі.

У період стресу сон потрібен особливо. Однак повномасштабне вторгнення Росії порушило режим сну українцям, пише uahealth.

Нижче викладені поради, як його налагодити й нарешті виспатися.

1. За 2 год. до сну й 1 год. після пробудження важливо проводити без телефону. Синє світло від гаджетів збільшує викид в мозок гормону стресу – кортизолу. Він гальмує вироблення мелатоніну, а інформація стимулює роботу мозку. Телефон досі одним із головних джерел стресу.

2. Потрібно щодня покидати свою оселю і виходити на свіже повітря. Денне освітлення допоможе мозку відновити денні та нічні ритми. Свіже повітря допомагає сотні процесів в організмі людини йти своїм шляхом: від зниження тиску до насичення киснем.

3. Облаштуйте спальне місце. Важливо, щоб була комфортна температура для сну і достатньо місця для улюблених поз засинання. Щоб розслабитись, тілу має бути зручно. Краще спиться, коли навколо приблизно +2°С і є доступ свіжого повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені пояснили, чому категорично не можна спати з увімкненим телевізором

4. Потурбуйтеся про те, щоб ви спали у темряві. Повісьте штори або спробуйте маску для сну. Денне світло дає сигнал організму, що зараз день і потрібно щось негайно робити. Це збиває денні й нічні ритми.

5. За можливості, відновіть звичну рутину перед сном: теплий душ, книга, приємності для тіла. Наприклад, самомасаж, зволожувальний крем, медитація, йога, дихальні вправи. Це допоможе уповільнитись, дасть сигнал організму до зниження активності та сформує нейронні зв'язки, що після цих дій пора спати. З часом, ця рутина пришвидшить засинання.

6. Якщо у вашому регіоні часті нічні тривоги і ви постійно бігаєте в коридор/сховище, оберіть хоча б пару днів, коли ви облаштуєте собі комфортне спальне місце прямо там. Зараз є у продажі комфортні надувні матраци, які вміщуються в коридорі. Це дасть можливість безперешкодно висипатись хоча б декілька разів на тиждень.

7. Якщо ви все спробували, а зі сном не стає краще – зверніться до лікаря. Він допоможе розібратися з причинами безсонням. За потреби проконсультує стосовно медикаментозного лікування.

Безсоння або хронічний недосип змушують людину почуватися втомленою та розбитою. Іноді це має серйозні наслідки для здоров'я, імунітету чи психіки. У таких випадках варто пити біологічно активні добавки, за словами дієтологині Лізи Московіц.

Зараз ви читаєте новину «Як налагодити режим сну під час війни: сім простих порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі