неділя, 10 вересня 2023 04:50

Користь чи шкода: що потрібно знати любителям денного сну

Користь чи шкода: що потрібно знати любителям денного сну
Денний сон до 30 хвилин: назвали його користь Фото: pixabay

Деякі люди сприймають сон як розкішне задоволення. Інші сприймають його як спосіб зберегти пильність і гарне самопочуття.

Дрімати вдень – давній звичай, який практикується в усьому світі, пише sciencealert.

Але сон може мати як недоліки, так і переваги.

Подібна звичка подрімати може покращити розумову роботу та пам'ять. Також покращити пильність, увагу та швидкість реакції.

Сон удень, який триває від 20 до 30 хвилин може бути корисним.

Він здатний суттєво вплинути на креативність вашого мозку, тому деякі компанії навіть запровадили в офісах спеціальні кімнати для сну, щоб дозволити у такий спосіб співробітникам ефективніше розв'язувати робочі задачі.

Мозок під час сну займається обробкою інформації, яку людина отримала протягом дня. Тож короткочасні перерви на сон здатні врешті зробити вас більш сконцентрованими та дозволити швидше засвоювати ті чи інші навички.

Також перерви на денний сон здатні допомогти організму впоратися з рівнем стресу. На користь цього свідчить один з експериментів. В учасників дослідження перерва на 20-хвилинний сон значно вплинула на загальний стан настрою. Водночас більш тривала дрімота у понад 30 хв на таке не здатна. В цьому випадку вчені не виявили ніяких впливів на відчуття "щастя".

Також серед впливів на здоров'я вчені згадують про зниження ризиків серцево-судинних захворювань.

Їх можна знизити за рахунок короткочасного сну вдень: він призведе до нормалізації артеріального тиску та частоти серцевих скорочень. Для деяких людей цей спосіб дійсно є дуже ефективним.

Водночас не всі люди можуть так просто й легко заснути вдень, навіть якщо відчувають втому. Вчені радять спробувати розслабитися за рахунок приємної спокійної музики. Це також може спрацювати ввечері, якщо ви не можете заспокоїтися після бурхливого дня.

Зазначається, що багато людей насправді переоцінюють час, який реально проспав їхній організм.

Якщо сон більше 30 хвилин

Через довгий денний сон може бути поява млявості, дезорієнтація, яку можна відчути після довгого сну. Чим довше людина проспить, тим сильніший буде ефект.

Хоча часто з негативними наслідками від такої дрімоти можна впоратися за рахунок кави (загалом напоїв, що містять кофеїн), ліпше все ж давати нормально висипатися організму вночі та дозволяти собі дрімати вдень не довше, аніж 30 хвилин.

Довгий післяобідній сон також може вплинути негативно на організм. Зокрема, похилі люди віком від 60 років і старше можуть власноруч збільшити для себе ризик серцево-судинних проблем, дрімаючи більше ніж годину після обіду. Йдеться також про ймовірність збільшення таких ризиків, як підвищення артеріального тиску, високого рівня цукру в крові, надлишку жиру навколо талії та аномального рівня холестерину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому шкідливо відсипатись у вихідні. Дві причини

Для нормалізації сну вчені радять не відмовляти собі в бажанні подрімати в першій половині дня, але не довше 30 хв.

Старатися раніше вставати вранці, оскільки це має вплив на енерговитрати організму і спонукатиме раніше заснути ввечері, а також в цілому дотримуватися конкретного графіку сну для свого організму.

Не зловживати кофеїном, а ліпше потурбуватися, щоб ваш організм відпочив за рахунок сну.

Денний сон збільшує ризик недоумства. До таких висновків дійшли вчені з Каліфорнійського університету.

75% респондентів збільшували тривалість сну на 11 хвилин щорічно. І водночас у них підвищувався ризик розвитку Альцгеймера. Вчені вважають, що основним фактором недоумства став довгий і частий денний сон.

Зараз ви читаєте новину «Користь чи шкода: що потрібно знати любителям денного сну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі