пʼятниця, 23 червня 2023 14:13

Денний сон: вчені заговорили про ризик недоумства

Денний сон: вчені заговорили про ризик недоумства
Найкорисніший денний сон триває з 12 до 16-ї години дня фото: ukr.media

Денний сон збільшує ризик недоумства.

До таких висновків дійшли вчені з Каліфорнійського університету. 75% респондентів збільшували тривалість сну на 11 хвилин щорічно. І водночас у них підвищувався ризик розвитку Альцгеймера. Вчені вважають, що основним фактором недоумства став довгий і частий денний сон, пише zhenskiy.

Проте китайські вчені впевнені, що сучасній людині потрібен 20-хвилинний денний сон.

Користь та шкода денного сну.

Якщо організм вимагає сну, то користь безперечна. Хтось відчуває бажання поспати вдень часто, хтось епізодично – через стан організму і після їжі, а хтось зовсім не має бажання спати вдень. Важливо, як довго людина не спала до цього і чи страждає на дефіцит сну.

Однак бажання поспати після обіду може бути наслідком і внутрішніх причин, таких як, зайва вага, вік, схильність до неактивного способу життя, відсутність частої рухової активності, занять спортом.

Денний сон дорослій людині не завадить, потрібні лише одна-дві години, щоб відновити сили. Відновлення сил передбачає покращення працездатності, настрою. З медичної точки зору, денний сон скоріше корисний, ніж шкідливий.

Післяобідній сон, як природна процедура відновлення, набагато кращий і корисніший, ніж заспокійливе, куріння чи алкоголь. Денний сон може бути рекомендований лікарями від депресії та професійного вигоряння. У процесі сну відновлюється серцевий ритм, розширюються судини, нормалізується тиск, обмін речовин, в цілому організм, що "посвіжів", функціонує краще.

Денний сон підвищує пильність та знижує ризик серцево-судинних захворювань. Проте не варто ним зловживати, попереджають фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виспатись у спеку: 8 дієвих прийомів здорового сну

Крім того, післяобідній сон має бути щонайменше за шість годин до нічного відбою. В іншому разі ви порушите собі цикл сну та неспання і вам буде важко засипати вночі. Але якщо вас сильно хилить до сну вдень, це може бути наслідком обструктивного апное сну вночі. Цей стан супроводжується зупинками дихання та хропінням. У таких випадках необхідно звернутися до лікаря-сомнолога для проведення обстеження".

Якщо ви хочете поспати вдень, то робити це потрібно з 12 до 16 години дня.

"Після 17 години сієста небажана: у цей час організм уже налаштовується на природний нічний відпочинок. Сон у цей час викличе втому та відчуття розбитості. Якщо ваш сон триває не більше 40 хвилин – ви прокинетеся швидко та легко. Чим більше ви спите вдень – тим важчим буде пробудження".

Однак якщо вдень ви завжди відчуваєте сонливість, навіть якщо вночі ви чудово виспалися, або не помічаєте, як можете заснути вдень у будь-якій обстановці, потрібно звернутися до лікаря. У цьому випадку денний сон може замаскувати справжні захворювання, наголосив сомнолог.

Через постійний стрес та нерви чимало українців зіткнулися із проблемою безсоння.

Зокрема, добре спати оголеним. Сон без одягу дозволяє уникнути перегріву тіла, який порушує вироблення гормону росту та мелатоніну. Природна температура тіла забезпечує найкраще відновлення шкіри.

Зараз ви читаєте новину «Денний сон: вчені заговорили про ризик недоумства». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі