неділя, 07 липня 2024 00:30

Яка звичка під час сну призводить до смертельної хвороби

Яка звичка під час сну призводить до смертельної хвороби
Науковці знайшли зв'язок між кров'яним тиском і хропінням Фото: pinterest

Одна поширена нічна звичка може бути ранньою ознакою високого кров'яного тиску, який є фактора ризику захворювань серця, серцевої недостатності, інсульту та захворювань нирок.

До таких висновків дійшли науковці, які досліджують сон, пише dailystar.

У дослідженні брали участь переважно чоловіки. 15 відсотків з усіх учасників експерименту, переважно чоловіків із зайвою вагою, хропуть у середньому більше 20 відсотків ночі. Це регулярне нічне хропіння пов'язане з підвищенням артеріального тиску та неконтрольованою гіпертензією.

Хропіння є поширеною проблемою, і його негативні наслідки для здоров'я часто недооцінюють. Хропіння та апное уві сні - раптова зупинка дихання під час сну – часто збігаються.

"Ми помітили, що у тих, хто регулярно хропе, ризик неконтрольованої гіпертонії був майже вдвічі. Цей ризик майже подвоївся у людей, які регулярно хропіли та мали апное сну, порівняно з тими, хто не хропів регулярно", - сказав професор Денні Екерт, директор відділу сну Health в Університеті Фліндерса.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Забудьте про хропіння: яка поза є найкращою для спокійного сну

Простий акт хропіння може стати раннім сигналом про високому кров'яному тиску, оскільки погана якість сну через цей шум може підвищити ризик гіпертонії, який може бути передвісником безлічі кошмарів для здоров'я, таких як серцева недостатність, інсульт, захворювання серця або нирок.

"Результати цього дослідження прокладають шлях для подальшого дослідження того, чи можуть терапевтичні заходи, спрямовані на хропіння, знизити гіпертонію та ризики, пов'язані з нею", - додав він.

Якщо ви голосно хропете і відчуваєте виснаження протягом дня або вам сказали, що ви зупиняєте дихання, настав час поговорити з вашим лікарем загальної практики або соннологом, які порадять зробити певні дослідження, щоб побачити, що відбувається.

Жодна дієта не здатна повністю позбавити від хропіння. Однак якщо виключити деякі продукти з раціону, можна зменшити закупорку дихальних шляхів і носових пазух під час сну

Йдеться про продукти, що містять лактозу. Вони можуть призводити до вироблення слизу в носі та викликати хропіння.

Деякі люди стикаються з проблемою хропіння через генетичні чинники або анатомічні особливості будови носоглотки. Більшість же випадків хропіння лікарі пов'язують із поганими харчовими звичками та неправильним способом життя.

Зараз ви читаєте новину «Яка звичка під час сну призводить до смертельної хвороби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі